Досъдебното производство е образувано вчера. 

Динко Вълев е разследван за това, че през февруари-март 2016 г. в землището на село Долно Ябълково, чрез средствата за масова информация, чрез електронни информационни системи и интернет, е проповядвал и подбуждал към дискириминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 14 февруари т.г. Вълев се е обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен 16 чужди граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе. На операторите Вълев заявил, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език "Всички долу", как псува, как се заканва, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко, ще ги лопам".

След това ямболията се похвали и в социалните мрежи и призова съмишленици за подкрепа. На 8 март от Българския Хелзинкски комитет подадоха сигнал в прокуратурата срещу Вълев, затова, че "организирал отряди за залавянето на нелегални имигранти".

Днес Апелативната прокуратура в Бургас е взела делото на специален надзор, поради фактическата и правна сложност на разследването. Указано е извършването на редица действия по разследването, които са упоменати в 17 отделни пункта.

Законовият срок за разследване е двумесечен, той изтича на 14 януари 2017 г.