"Това, което ще е през февруари-март ще е за последно, оттам нататък масовата ваксинация и атмосферните условия ще ни спасят", заяви пред bTV проф. Николай Витанов, математикът към Националния оперативен щаб.

Макар и бавно, през последните няколко дни регистрираните случаи на коронавирус растат, расте и смъртността. В четвъртък НОЩ предупреди, че до две-три седмици можем да очакваме трета вълна.

"Едната седмица вече мина", коментира Витанов.

По думите му данните за страната все още е по-скоро добри, но в следващите дни, според изчисленията му, още зони ще влязат в червената зона за разпространение на коронавирус.

"Причината по-скоро е новият вариант на коронавируса. Връщането на учениците е фактор, но не е основният. Има една граница от 1500 случая на ден, която не бива да се прехвърля и това е единицата за страната. Тогава, около тази граница, трябва да се вземат мерки, за да не отидем на 2000-25000 случая на ден", казва Витанов.

"Не може да се каже, че текущата ситуация, плавното повишаване, се дължи на отпускането на мерките", смята Витанов. По думите му има едни две седмици забавяне, които да отразят текущото отпускане на мерките.

"От нас зависи. Ако спазваме мерките и носим маски... Виждате какво става по моловете - магазин за дрехи пълен с дами с маски под носа. Те нищо не правят, все едно че не носят маски", казва Витанов.