Професор Велислав Минеков ще е сред кандидатите за нов шеф на Националната художествена академия, след като проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор по време на заседанието на Академическия съвет вчера.


Причината бе, че над 200 преподаватели и служители в Националната художествена академия останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи.

Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

"Благодаря на всички колеги и студенти, които предложиха и гласуваха кандидатурата ми за ректор на Академията. Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие. Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие.

Наколенките не са лечително средство, нито хранителни добавки.

Необходими са хора със съвест, смелост, морал и гражданско поведение.

Училище със 123 годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по прищявка на неграмотни и недостойни "политкоректни" политически слугини.

Ще преживеем и този мрак. "Естетите" и "творците" на малокултурието ще бъдат презрени и забравени.

В името на нашите студенти, наследство, настояще и бъдеще", написа в профила си във Фейсбук професор Минеков.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите.

"Проф. Велислав Минеков не е новият ректор на Академията, а може да е сред кандидатите. Професор Николай Драчев подаде оставка. Сформирана е комисия, която ще работи по проблема. На 15 януари ще има Общо събрание, на което ще се избере нов ректор. До тогава изпълняващ длъжността е доцент д-р Бойка Доневска, която в момента е заместник ректор по учебната дейност", обяви пред Dir.bg. Диди Спасова, която е гл. експеррт връзки с обществеността в Националната художествена академия.