Проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет.

Причината - над 200 преподаватели и служители в Националната художествена академия останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

"Тази оставка все пак трябва да бъде приета от Общото събрание, насрочени са избори за 15 януари, но в момента разсъждаваме върху различни възможности за излизане от тази кризисна ситуация. Имаше много тежко тричасово обсъждане, което в крайна сметка не изясни много нещата. Остават много повдигнати въпроси. Няма яснота в отговорите и затова мисля, че логично се стигна до тази ситуация", каза проф. Петер Цанев, член на съвета пред БНР.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите в Академията.

Напрежението там ескалира вчера, след като стана ясно, че за първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два поредни месеца, и то преди Коледа.

"За ноември сме получили само аванс, оттогава не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви обяснения не идваха и всъщност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във ваканция и никой не е сигнализирал в каква ситуация е изпаднала Академията", каза доц. Роберт Цанев от катедра "Резба" пред БНТ.

Ректорът проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. Днес той каза, че колегите му основателно протестират за заплатите си, но средствата за Академията са малко.

"Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес", каза още проф. Драчев.

По думите му направените разходи са били неотложни. Ректорът изреди - ток, вода, парно - 396 000 лева, различни услуги - 479 000, командировки - 55 000, ремонти - 64 000. Разведе ни да видим и плачевното състояние на ателиетата, каза той.

"Може ли такова нещо, значи някои ремонти могат да изчакат, но не хората да останат без пари и доколкото и аз вече съм се консултирал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в капиталови разходи каквито са ремонтите", коментира обаче проф. Георги Янков от катедра "Плакат и визуална комуникация"

Просветният министър Красимир Вълчев съобщи по-рано, че е подписал заповед за одит на Академията.

"За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула. Висшите училища са автономни, в това число финансово автономни, ректорът е този, който сам взема решения, не е длъжен да съгласува с никого", обясни министърът.

Всичко това наложи свикване на Академичния съвет, който да реши дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати. Така в крайна сметка проф. Драчев подаде оставка, която трябва да се гласува и от Общото събрание.