От проверката на най-ниско ниво на къщите за гости ще има санкции, но не дълготраен успех. Властта е заинтересована да намери максимален брой нарушения и да ги санкционира, защото от догодина ще започне да действа европейската прокуратура, която ще следи за неправилно изразходване на европейки средства. Разследването трябва да е в посока корупция. Това каза пред "Фокус" бившият секретар и зам. министър на вътрешните работи проф. Николай Радулов.


Радулов каза още, че не е оптимист за извършване на цялостно и ефективно разследване на изразходването на Европейски средства и неговия резултат.

"Вие виждате, че всичко се прави постфактум. Изтекли са сроковете. Вероятно общините ще се стараят да не бъдат дискредитирани и да не бъдат засегнати интересите им, свързани с туризма. Оттук - оттам ще изплува по нещо и ще бъде жертван този, който е с най малко връзки. Това ще продължи така до следващия скандал. Виждате, че скандали се случват всяка седмица. Както е ясно на всички, тези скандали са свързани предимно с корупция и злоупотреби. Не съм голям оптимист, че това ще приключи скоро", коментира той.

Проф. Николай Радулов обясни, че Програмата на ЕС за развитие на селските райони в частта й къщи за гости не прави изключение от другите европейски програми и парите от тях са използвани не по предназначение.

"Това бе обществена тайна, подобна на тази за апартаментите", каза той. Според него проверките едва ли ще имат последствия за виновниците. Къщите за гости трябва да се проверяват от местните органи, общините, НАП и Министерството на земеделието. Полицията трябва да се използва само при съмнение за престъпление.

"750 полицай ще загубят времето си за проверки на къщи за гости, вместо да обезпечат гражданската сигурност", добави той.