"От COVID-19 ще се генерират нови болести, защото той хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция." Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред БНТ.

По думите му трябва да се концентрираме върху изграждането на "по-голямо количество недевствена популация".

Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият COVID е прекарал COVID и си носи всички екстри с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее - около 50% при Делта, при другите варианти още по-голям. Така че нека да не говорим за прекаралия COVID за ползите от имунитета, защото те вървят с дългия COVID, с множествените усложнения", обясни професорът.

Според него ваксините са част от комплексната борба особено когато имаме много случаи дневно и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.

"Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи", отбеляза специалистът.

"Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от кохорти над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има някаква причинно-следствена връзка", категоричен беше професорът.

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

Той обясни и че в България се получават "едни други феномени - фалшивите сертификати", и това е нещо, на което трябва да се обръща сериозно внимание.