Третата доза ваксина срещу COVID-19 е "много горещ картоф" и на този етап Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ не се е произнесла, като това предстои да стане през октомври. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в ЕМА по време на уебинар "Правни и регулаторни въпроси относно ваксинопрофилактиката на COVID-19", цитиран от БТА.

По думите му няколко въпроса трябва да бъдат дефинирани и записани в продуктовата информация - кога се препоръчва, дали да бъде след шест или осем месеца след предишната ваксинация, дали ще важи за лица над 12 години, над 16 години или над 18 години, кога и как ще бъде измерена ваксиналната защита и дали тя е отслабена.

ЕМА действа по ускорена оценка на тези данни с цел отговор на държавите, уточни проф. Гетов.

Официална местна препоръка за трета доза има в 10 държави, сред които е и България. В 13 държави темата още се дискутира, а в седем държави темата за трета доза ваксина не се обсъжда, а се изчаква решението на ЕМА, обясни той.

В света са поставени 5,5 млрд. дози ваксина, а под един процент е вероятността от поява на нежелани лекарствени реакции, каза още проф. Гетов.

По думите му данните показват, че преобладават несериозните постваксинални реакции, като най-засегнати са хората във възрастовата група 18-64 год.

В света е ваксиниран голям процент от населението, но България е твърде далеч от него, допълни още той. Към 14 юли 2021 г. данните показват, че когато в общата популация преобладават напълно ваксинирани, общият риск от заразяване остава нисък, посочи проф. Гетов.

Като сериозен проблем определи проф. Гетов, че за пациенти от всички възрастови групи има риск да стигнат до интензивни грижи.

Другият много голям проблем е продължителният COVID-19 - симптомите продължават повече от три седмици след възстановяването от острото заболяване, като най-засегнати от него са хората над 50-годишна възраст, допълни той.

Към момента от ЕМА се оценяват документите на пет ваксини, обсъждат се 219 терапии срещу коронавирусната инфекции, а 66 ваксини са идентифицирани с потенциал за по-нататъшно разработване и оценяване на характеристиките за качеството, безопасност и ефикасност, посочи още проф. Гетов.

Разрешението за употреба на ваксините срещу COVID-19 "под условие" по никакъв начин не е свързано с компромис спрямо качеството и безопасността на ваксините, подчерта Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Този вид разрешение засяга само съкратения срок, в който е дадено разрешението за употреба.

До тази година голяма част от съобщенията за нежелани лекарствени реакции бяха правени от медицински специалисти и фармацевтични компании, но за ваксините срещу коронавирусната инфекция 90 на сто от съобщенията са били от немедицински специалисти, което потвърждава обществения интерес и показва, че усилията на институциите и на медиците са дали резултат, допълни Кирилов.

По думите му досега е имало близо 3400 съобщения, свързани с нежелани реакции след ваксиниране, което е 1.3 съобщения на хиляда поставени дози.