Не бих казал, че одобрението на ваксината на "Модерна" се е забавило, защото първоначалният график беше 12 януари. В последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина. Това обясни пред БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

"И двете ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер-Байонтек", са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Има обаче съществена разлика по отношение на условията на съхранение и броя на дозите в един флакон", обясни проф. Гетов.

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини:

Снимка: БНТ

"Новата ваксина на "Модерна" е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания", обясни проф. Гетов.

"Приложението е абсолютно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината", препоръчва проф. Гетов.

Той даде пример с няколко групи хора, за които не е препоръчителна ваксинация:
- да не е хипералергичен
- да не е имал тежки алергични реакции
- да не е имунокомпроментиран
- да няма обострено заболяване към момента на ваксиниране
- особено внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта

Страничните ефекти на ваксината на "Модерна" са:

- болка на мястото на убождане лека температура
- главоболие
- леко замайване

"Това е стандартно за всички ваксини", категоричен е проф. Гетов.

"В процеса на одобряването на ваксините стана ясно колко добре работи регулацията на лекарствата в ЕС. Тогава, когато производител на руската ваксина подаде документи в Европейската агенция по лекарства, аз ви гарантирам, че те ще бъдат подробно разгледани, както всички останали", обясни проф. Гетов.

"Първи документи подадоха от "Пфайзер", след това "Модерна", в момента разглеждаме "Астра Зенека"", допълни ученият.

Той обаче не може да каже категорично кога първите дози от ваксината на "Модерна" ще бъдат доставени у нас.