Село Рибарица в Тетевенския Балкан е едно от най-чистите места у нас, където пролетната зеленина сякаш е извадена от песента „Хубава си, моя горо”. И човек неволно се сеща за още една класика, въпроса на Алеко, зададен след взиране в друг дял от Балкана: „Швейцария ли”?

Където и да се настаните, а възможностите в Рибарица са наистина много – хотелите и къщите са гости са от всякакви категории, минете покрай култовото заведение „Стара Рибарица” и продължете навътре в планината. Тя започва оттам, където е хотел „Евъргрийн” с басейна, кортовете, рибарниците и спретнатите вили в гората.

Специално внимание заслужава старият ловен дом, както и специалната каменна камина за барбекю навън. До нея пък е разположен кът за варене на ракия, където всеки сам може да си спретне пиенето, но чак като му дойде сезонът. Дотогава може да седи под дървения навес и да хапва в лятната кухня под открито небе.

Типичните за Балкана каменни чешми, от които водата се пие от закачени до чучура специални менчета, също са чудесен детайл, който придава автентичност и оригиналност в очите на туриста.

Напред е Вежен. От хотела се разкрива гледка на десетки километри напред. Пътят, коларски, води напред в недрата на Стара планина, покрай потоци и водоскоци. Разходката е приятна, не е тежка дори при изкачване, ходи се леко и удобно и може да приключи във всеки момент, тъй като върховете напред са като развълнувано море без край.