В Мизия е обявено бедствено положение, вследствие на приливната вълна, която заля тази нощ два от кварталите в града. Поройните дъждове в Оряхово и Кнежа са причината за наводнението в Мизия, като точка на водосбора на образувалите се скатни води. Това каза за "Фокус" областният управител на Враца Малина Николова.

Проливният дъжд връхлита Мизия през нощта. За разлика от друг път, обаче, не река Скът е причина за наводнението. Приливната вълна била поне метър и половина. 

"Водата идваше от Селановския дол. Събудиха ни в 2:30 часа през нощта", разказва Васил Гетов пред Нова телевизия

Пред очите на уплашените хора водата повлякла кола и я хвърлила в реката. Водата е влачила със себе си и огромни количества кал. С нея са пълни градините на хората. Наводнени са приземни етажи и мазета.

Приливната вълна е отнесла пътната настилка

Снимка: bTV

Щетите по инфраструктурата са големи

Снимка: bTV

"Създадена е организация от мен и кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски за почистването на изцяло унищожените пътни настилки на две централни улици. Техниката, с която се работи, е на Община Мизия и на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД", каза областният управител на Враца Малина Николова.

"Временно е спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на "ВиК" отстраняват авариите", добави тя.

"Служители на Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Враца, под ръководството на старши комисар Николай Димитров отводняват пострадалите частни домове и имоти", посочи Николова.

Комисар Николай Димитров посочи, че инфраструктурата е силно пострадала. "Интересното е, че повечето щети са във високата част, а не в ниската, както обикновено", допълни той.

След приливната вълна в Мизия

Снимка: bTV

Кални реки вместо улици в Мизия

Снимка: bTV

Областният управител е разпоредил на "Напоителни системи" ЕАД - клон Мизия и Регионален отдел "Северозападна България" към Главна дирекция "Язовирни стени и съоръжения" при ДАМТН да направят проверка на състоянието на язовирите в община Борован и община Хайредин и да дадат указания на кметовете на двете общини за контролираното изпускане на водите от тях.

"Екипите на всички служби работят за възстановяване на нормалното състояние в Мизия под координацията и контрола на областната управа", увери Малина Николова.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на Агенцията "Пътна инфраструктура" и на пътноподдържащата фирма помагат на община Мизия за по-бързото справяне с тежката обстановка.

Второкласните републикански пътища II-11 и II-15 Мизия-Оряхово са почистени от калта и наносите и движението на леките коли се пропуска от пътната полиция. В следобедните часове се очаква да бъде възстановено движението на камионите над 12 тона в участъка между Крушовица и Оряхово, което рано тази сутрин бе ограничено поради наводнен участък.

АПИ ще съдейства на Мизия за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, които са отнесени от проливните дъждове, за да може общината по-бързо да се справи и преодолее пораженията.

На територията на област Враца няма пострадали хора.

Постепенно се нормализира и ситуацията в плевенските села Садовец и Ракита след преливането на язовирите "Ракита едно" и "Ракита две" и вероятно няма да се наложи евакуация на местните жители. Това заяви областният управител на Плевен Мирослав Петров, цитиран от БТА.

Провела се е работна среща с кметовете на Община Долни Дъбник и село Садовец, за да уточнят "механизмите за реакция след такава кризисна ситуация".

Вече е започнало описване на нанесените щети, за които ще се търси финансиране от Комисията по бедствията и авариите. Кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров се е ангажирал със средства на общината да бъде почистено местното дере.

"Продължаваме да следим с повишено внимание развоя на нещата във връзка с двата язовира. При обилни валежи готовността за евакуация на населението остава", уточни областният управител.