Президентът на България Румен Радев и неговият колега от Германия Франк-Валтер Щайнмайер разгледаха немския завод за хладилна техника "Либхер-Хаусгерете Марица" край Пловдив. Посещението е част от официалната програма на германския държавен глава, който е на посещение в България по покана на българския президент, предава БТА.

Вижте всички снимки тук>>> 

След като разгледаха производствената база и базата за обучение на нови работници, двамата президенти се разписаха на два хладилника, които ще останат в т.нар. музейна сбирка на завода.

България се бори за стратегически немски инвестиции и в тази борба е много важно немското държавно ръководство и немската общественост да бъдат убедени, че ние в България можем. Това каза Румен Радев след обиколката във фирмата. По думите му това е била причината да предложи немският държавен глава, с немските медии, да посетят завода и да видят, че моделът на българо-германското икономическо сътрудничество е успешен и добави "и заслужаваме такава инвестиция". За да привлечем големи немски компании, тези хора трябва да бъдат убедени, че ние можем и това е примерът, каза още Радев.

След посещението си в завода Щайнмайер ще се срещне с кмета на Пловдив Иван Тотев и ще разгледа забележителностите на Пловдив, в това число и изложбата от Германия "Берлинската стена".