Нерха е градчето, където се развива действието на любимия на много поколения пораснали български деца сериал Синьо лято. То се намира близо до Малага, до която има директни полети от София и за която ще разказваме в друг пътепис. Нерха е на магистралата, която свързва главното пристанище на Андалусия с най-прочутия испански курорт Марбея и стига почти до държавата - джудже Гибралтар, за които ще разказваме в отделни истории.

Презастроиха Нерха (Снимка: Shutterstock)

Снимка: Shutterstock

Още от пътя ще ви направи впечатление, че безкрайните полета, по които Беа, Деси, Панчо, Хави, Пираня и другите караха колелетата си, сега са заети от бетонова джунгла - много хотели и блокове с ваканционни апартаменти. Същото важи и за простора от лозя и градини около лодката - дом на стария приятел на хлапетата Чанкете. Познатите от началото и края на всяка серия малки бели къщички, кръчмици и магазинчета, които зрителят вижда от птичи поглед, но и във всяка серия, са потънали също на фона на следите от туристическия бум след сериала, който прави градчето европейски курорт с несекваща популярност.

Нерха (Снимка: Shutterstock)

Снимка: Shutterstock

Любимият плаж на тайфата от сериала, на който се развиваше част от действието, си е на мястото, но празните малки възвишения буквално над него са заети също от не дотам симпатични туристически постройки.

Плажът на Нерха (Снимка: Shutterstock)

Снимка: Shutterstock

Единственото, което е останало от сериала каквото си беше, е прекрасната променада във вид на тераса над прозрачните синьо-зелени води на Средиземно море. Тя си има специално и гордо име - Балконът на Европа, което според местните хора е дадено не от кого да е, а лично от крал Алфонсо XII, по чието време започва историята на испанския туризъм - негова е идеята за онова, което днес са прославените хотели "Риц" и "Уестин" в Мадрид, за първите курорти на държавата с хиляди километри плажове.

Нерха (Снимка: Shutterstock)

Снимка: Shutterstock

Аткрация в околността са пещерите, за които сме гледали още в по същество рекламния за местния семеен туризъм сериал "Синьо лято", където едната момчетата я бяха кръстили "Очите на Беа" на момичето, в което бяха влюбени.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock