Във вторник се очаква среща в Народното събрание между протестиращите синдикати, енергетици и миньори и представители на парламентарните групи, премиера Денков и министри от кабинета. Голяма част от протестиращите са се съгласили такава среща да се състои, на която да представят своите искания.

Късно вечерта премиерът акад. Николай Денков промени мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори, след като те не потвърдиха присъствието си на поканата му за разговори в Раднево, съобщиха от Министерския съвет.

Така че, вместо в Раднево, разговорите ще се проведат утре в 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството, уточняват от МС.

Поканата на премиера е адресирана до над 30 представители на синдикатите на национално, регионално и локално ниво в трите области и в предприятията, засегнати от плановете за излизане на България от въглищната енергетика до 2038 г.

Защо синдикатите отказаха среща с Денков в Раднево

Синдикати и протестиращи миньори и енергетици няма да откликнат на покана на премиера за среща утре в Раднево, обяви в предаването "Още от деня" по БНТ Йорданка Германова от синдикат "Подкрепа".

"Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 човека отидохме с надеждата да срещнем разбиране, така че поканите за срещи с МС са изчерпани, нашите искания са отправени към парламента и парламентарно представените партии, защото те са единствените, които биха могли към този момент, когато териториалните планове са вече в Брюксел, да откликнат на исканията на хиляди работници от отрасъла", заяви Германова.

Според нея исканията на протестиращите по никакъв начин не намират приложение в териториалните планове. За тях, Германова каза, че са се запознали основно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

"На практика с териториалните планове се цели закриване на въгледобив и енергетиката в България. И ако в предишните варианти на териториалните планове бяха по-меки мерките, то в последния вариант, който едва днес след като беше изпратен в Брюксел беше качен на сайта на Министерството на енергетиката, нещата са много по-сериозни и много по-зле от гледна точка на намаляване на мощности най-вече", коментира Йорданка Германова.

По нейни думи протестиращите с надежда са следили вчерашното изявление на премиера Денков, но притесненията им остават.

Четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирани са автомагистрала "Тракия" и Проходът на Републиката, заради протести на миньори и енергетици в страната. Недоволните пробиха по обяд полицейската блокада край автомагистрала "Струма" и излязоха на пътя.

По-рано днес правителството публикува финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Информация за обстановката по пътищата в страната към 18 часа

Движението по автомагистрала "Тракия" - от п.в. "Свобода" при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете посоки, продължава да бъде ограничено поради провеждане на протестни действия. Обходът е през път II-66 Сливен - Стара Загора.

Временно е ограничено движението през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново. Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе - "Дунав мост" или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

Движението по автомагистрала "Струма", отсечката София-Благоевград при км 59, е ограничено в двете посоки от п.в. Бобошево до п.в. Дяково. Обходният маршрут е по път I-1 София-Благоевград през Дупница.

Възстановено е движението по път II-76 Харманли-Тополовград.