Кирил Петков призова протестиращите миньори и енергетици да не се срещат с отделните партии, защото така протестът се политизира. Той изрази готовност в същото време ПП да участва в разговори редом с премиера Николай Денков и министри от кабинета.

Петков даде за положителен пример земеделските производители, които не допуснали политизиране на протеста им, въпреки опита на "Възраждане", чийто лидер отишъл при тях, но те го изгонили.

"Най-добрият начин да се разрешават проблемите е да се седне на една маса. Тук трябва да се седне между правителство и протестиращи", каза Петков и посочи, че срещите с отделни политически партии няма да доведат до решаване на проблема.

"И моля ви, така, както направиха земеделците, нека и тук да не допуснат политическите партии да се заиграват с техния протест точно в навечерието на местните избори", апелира Кирил Петков.

"Да оставим настрани напреженията, които се създават на базата на това, че се задават местни избори", каза още бившият премиер.

"Нека двете страни седнат на една маса възможно най-скоро", препоръча той.

По-рано протестиращите работници от въглищната индустрия излязоха с шест искания и настояха да ги обсъдят и подпишат с парламентарно представените партии днес или утре. Работниците от Маришкия басейн, от мините в Перник и Кюстендил, както и в ТЕЦ-овете в страната, които работят с въглища, блокираха важни пътни артерии. Те протестират вече четвърти ден заради териториалните планове за плавен преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил, като твърдят, че в тях не присъстват техните искания.