Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пътува за Плевен заедно с директора на "Пожарна безопастност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, съобщиха от пресцентъра на МВР. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, вътрешният министър ще извърши оглед на място на районите, засегнати от вчерашната гръмотевична буря със силен вятър и градушка.

"Да се помогне на кметовете бързо да направят комисии и да опишат щетите. Каквото е необходимо, нека да им се помогне", написа министър-председателят в официалния си профил във Фейсбук. 

В Плевен бедственото положение остава в сила, съобщиха от общината. То се отнася за част от територията на общината след разразилата се снощи силна буря - за селата Гривица, Ясен и Опанец.

Със заповед на кмета Георг Спартански е бедственото положение е обявено считано от 17.30 часа на 15 май и е въведен в изпълнение Общинският план за защита на населението. Продължава работата си и кризисен щаб.

Нанесените щети са сериозни. В Плевен има множество изкоренени дървета, засегнати са и автомобили, скъсани са жици от електропреносната мрежа. Един човек е с наранявания от счупени стъкла. Оказана му е медицинска помощ, няма опасност за живота му. В Гривица четири къщи са с напълно отнесени покриви, на други близо 50 покривите са пострадали на 60-70%.

Навсякъде се работи без почивка за отстраняване на щетите.

Започва оценка на щетите от преминалата вчера буря и в община Бяла Слатина, съобщиха от местната администрация.

На официалната интернет страница на общината са обявени и телефони за подаване на сигнали за нанесени поражения. Вчера заради сериозните поражения в общинския център и съседни села бе обявено бедствено положение със заповед на кмета на общината.

Ураганният вятър, придружен от проливен дъжд и градушка, е изкоренил дървета, съборил електрически стълбове, отнесени са покриви на къщи и обществени сгради. Градушката е унищожила зеленчукови, овощни и лозови насаждения в града и селата, има много изпочупени прозорци, покриви и увредени автомобили. Няма пострадали хора. Днес продължава работата по отстраняване на последствията от стихията и възстановяване на частично прекъснатото електрозахранване.

Бурята премина вчера следобед и през населени места в общините Криводол, Враца и Борован. От градушката и силния вятър са нанесени щети, но няма пострадали или бедстващи хора.