Здравният министър Костадин Ангелов счита, че трябва да се въведат маски на открито. Препоръката му е подкрепена и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също в доклад отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

Засега предложенията на двамата главни здравни експерти в страната са посочени само като информация от здравно министерство след двучасов видеоконферентен разговор, на който участие взеха и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести и експерти в МЗ. Вероятно е до края на деня да има официална заповед.

По-рано днес стана ясно, че родители и медици са настояли за налагане на рестриктивната мярка пред здравния министър по време на посещението му в Благоевград.  

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболеваемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим", допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.