Министър-председателят Бойко Борисов инспектира напредъка по строителството на автомагистрала "Хемус" в участъците между Ловеч и Плевен и трасето в района на Търговище, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Още снимки вижте тук >>>

"Видя ли багерите, знам, че ще стане", казал премиерът Борисов при огледа на изграждащия се път Ловеч-Плевен. В инспекцията са участвали също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той е информирал министър-председателя, че в това трасе подготвителните дейности, както и махането на хумусния пласт, вървят успешно. Всяка сутрин работниците преминават през инструктаж за безопасност на труда.

Снимка: БТА

"Ако е било лесно, да са го направили досега. Но те стоят на жълтите павета, а после ще минават за минути и няма да знаят какъв къртовски труд е положен, заявил премиерът Борисов. - Предложил съм ПП ГЕРБ да даде по 10 000 лева помощ на семействата на двамата загинали работници на магистрала "Хемус. Няма да върнем хората, но така ще подкрепим близките им и ще покажем, че не ни е безразлично."

Двама души загинаха на 15 февруари при трудова злополука по време на строителни дейности на магистрала "Хемус" в района на търговищкото село Буховци. Участъкът на магистралата е от Белокопитово до Търговище.

Работниците са изграждали колона на виадукт, но кофражът и скелето поддали и те паднали от голяма височина.

Изграждането на "Хемус" е водещ приоритет на правителството, защото ще осигури развитие на Северна България по начина, по който "Тракия" подпомогна икономическата активност на южната част на страната ни. Целта е аутобанът да е готов до 2024 г., допълват от МС.

По време на огледа с премиера Борисов заместник-министър Нанков подробно е обърнал внимание на напредъка при изграждането на различните подучастъци от трасето. Най-сложен е близо 19-километровият участък при Угърчин.

"За него Министерският съвет миналата седмица взе решение за отпускане на 668 747 лева за отчуждителни процедури", посочил Николай Нанков.

Очаква се другото лято да е завършено строителството в района на Търговище и Шумен - между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци".

Другото трасе, инспектирано от премиера Борисов днес между Плевен и Ловеч, ще е с дължина близо 52 км от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Плевен".

"Трасето е разделено на три подучастъка. В първия - до "Дерманци", ще има 4 моста, 2 виадукта и 2 пътни възела. По протежението на втория участък - до пътен възел "Каленик", ще има тунел с две тръби за движение, и с дължина 387 м. Ще бъдат построени и девет виадукта като най-дългият ще е 1193,2 м и максимална височина на стълбовете 42 м. Ще се изграждат още 7 големи надлеза и подлеза, селскостопански връзки и площадка за отдих. Третият участък - до п.в. "Плевен", ще е с 6 виадукта, 9 подлеза и надлеза. В него ще има и две площадки за отдих и места за паркиране на тирове и леки коли - от двете страни на магистралата", се посочва още в съобщението.