След като в неделния ден данните на индекса на Европейската комисия за качеството на въздуха отчетоха изключително завишени стойности на замърсяване в София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен, днес прогнозата отново показва фини прахови частици над нормата за столицата. Ситуацията се усложнява допълнително от гъстата мъгла.

Издадено е предупреждение за мръсен въздух. Според прогнозата на Столичната община в няколко квартала превишението на фини прахови частици ще бъде два пъти над нормата. Предупреждението е основно за кварталите „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда”.

Вчера най-засегнати бяха кварталите „Западен парк” и „Овча купел” в столицата. Причината e инверсия, заради която праховите частици остават ниско.

От общината призовават хората да не използват личните си автомобили, а отопляващите се на твърдо гориво да минат на алтернативно отопление. 

Небостъргачът "Кепитъл Форт", видян от другата страна на бул. "Цариградско шосе"

Снимка: Булфото

За утре вече прогнозата е качеството на въздуха да се оправи.

По данни на "Air Quality Index" на Европейската комисия обаче тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Най-опасен въздух дишаме освен в София - в Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над нормата от 50 µg/m3.

Очаква се вятър да се появи в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.