Представители на арменската общност се събраха на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах пред сградата на Европейската комисия в София.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и се провежда по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Инициативата "Европейци за Арцах", както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури.

Протестиращите носят арменски знамена и лозунги: "Спрете пропагандата на Азербайджан", "Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев". Те скандират "Съд за агресора" и "Санкции за Азербайджан".

Нещата за арменците в Нагорни Карабах завършиха много нещастно. Най-много искаме да няма повече жертви, да се освободят арестуваните и пленниците, каза пред БТА Мери Балеан, една от организаторките на протеста.

Протестираме срещу незаконната военна операция на Азербайджан миналата седмица срещу "Арцах" (Нагорни Карабах), при която бяха етнически прочистени едни изконно арменски земи, каза друга протестираща.

По време на протеста арменската общност отправи към лидерите на ЕС следното послание: "Остро осъждаме политиката на Азербайджан за етническо прочистване в Арцах". .

Снимка: БТА

Настояваме Европейския съюз да окаже натиск върху Азербайджан, за да изпълни ангажиментите си, поети с тристранната декларация от 9 ноември 2020 г. и незабавно да вдигне блокадата, гарантирайки също така свободното безпрепятствено движение на движение на стоки и хора от Арцах през "пътя на живота", поискаха протестиращите. Настояваме ЕС да приложи целенасочени санкции срещу военното и политическото ръководство на Азербайджан и ефективни мерки за Арцах. Азербайджан трябва незабавно и безусловно да освободи всички арменски затворници, военнопленници, да понесе отговорност за престъпления и нарушения на човешките права, извършени по време на войната през 2020 г. и след нея, поискаха още протестиращите.

Снимка: БТА

Те призоваха ЕС да се въздържи от политическата позиция за интегриране на Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан, тъй като "това би означавало смъртна присъда за арменците от републиката. Геноцидът не може да гарантира безопасността и благополучието на своите жертви". Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос в условията на продължаващата политика на етническо прочистване от страна на Азербайджан, призоваха още представителите на арменската общност.

Снимка: БТА

 Представители на арменската общност в Русе също се събраха днес на централния площад в града и изразиха подкрепата си към арменците от Нагорни Карабах.

Прочетена бе декларация-обръщение към световните лидери да подкрепят Армения.

Снимка: БТА

"Преди 100 години светът остана индиферентен след арменския геноцид. Сега събитията се повтарят и светът отново мълчи. Войната не се печели на фронта. Ние нямахме какво да предложим на Великите сили и затова Армения, както винаги, остана самичка. Арцах е арменска земя. Тя е пропита с кръвта на нашите предци", каза отец Дирайр Хадавян - свещеник в арменската църква "Света Богородица" в Русе.