Дългогодишният директор на териториалното звено на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във Враца Пламен Тончев е номиниран от служебния кабинет за председател на агенцията на мястото на Димитър Георгиев. За да стане факт смяната, президентът Румен Радев трябва да издаде указ.


Във Враца Тончев заема поста от 11 г., а преди това е бил началник на местното звено на ГДБОП. По негово ръководство антимафиотите разбиха престъпната група на Йордан Тонов-Данчо Пръча. Групата бе за разпространение на дрога, сводничество и изнудване, а бандитите лежаха в затвора. За успешната реализация е награден от Михаил Миков като министър на МВР.

Като директор на териториалното звено на ДАНС Тончев има принос по неутрализирането и извеждането на 110 тона серовъглерод от площадка на предприятието "Химко", залавянето на 50 тона тонер касети от Италия във Враца, както и разкриването на опасни вещества на площадка на бившия завод "Гаврил Генов". Под негово ръководство е разбита и голяма корупционна схема на местното ДАИ.

През април 2020 г. Тончев е преместен за териотриален директор на ДАНС в Кюстендил, а на мястото му във Враца е назначена Димитрина Тараланска.

Уволненият председател на ДАНС Димитър Георгиев оглави агенцията през 2015 г. по предложение на второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017) и с указ на предишния президент Росен Плевненлиев. През 2018 г. Георгиев беше преназначен на поста по предложение на третия кабинет на Борисов (2017-2021) и с указ на настоящия държавен глава Радев.

Пламен Тончев

Снимка: МВР

Преди десетина дни служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се "самообезглавили", като са си взели неплатен отпуск до септември, за да елиминират възможността да бъдат сменени. Впоследствие Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов прекъснаха почивките си и се появиха в Министерския съвет, но служебният премиер Стефан Янев не ги прие.

Служебният кабинет вече предприе редица кадрови рокади в сектор "Сигурност". Вътрешният министър пенсионира административния секретар на МВР Бойко Славчев и директора на ведомствения инспекторат Николай Гешев. Впоследствие бяха сменени и директорите на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и на Областната дирекция на МВР в София - Георги Хаджиев и Николай Спасов.

Президентът Румен Радев освободи по предложение на правителството и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Временно постът му беше поет от досегашния зам.-директор на ГДБОП Стоян Темелакиев.