Заради бързо разрастващата се зараза от Африканска чума по свинете (АЧС) държавата обявява три вида защитени зони от по 20 километра: около огнищата с АЧС, около свинекомплексите, около базите за интензивно развъждане на дивеч (заградените територии, в които дивечът се развъжда по изкуствен начин). Това каза съветникът на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева - Георги Костов, след среща в министерството с представители на ловно-рибарски организации за предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Георги Костов отбеляза, че след преброяване на дивеча броят на дивите свине в България е между 90 и 100 хиляди.

Броят на промишлените свинеферми, чието опазване е основна цел, са 65 с общ брой на животните около 600 хиляди.

В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и други служители, които ще бъдат посочени. Няма да се допуска санитарен лов от сдруженията и дружините, обяви Костов. Ограничението се прави, за да се спазват правилата за биобезопасност.

В момента има 15 огнища с АЧС в областите - Плевен, Враца, Русе, Велико Търново, Търговище.

В другите две зони от 20 км ще се допусне отстрел на диви свине срещу заплащане компесаторно 150 лева на всяка дива свиня, каза той като добави, че главно разчитат на служителите по горите и организираните ловци.

Всички грижи по транспортирането на отстреляните свине ще се поемат от държавните горски стопанства, изтъкна Костов. Месото от тези свине няма да се използва.

В останалите части от страната (извън очертаните зони) ще се извършва индивидуален отстрел, като ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите от него. Ще се изплащат по 50 лева, за да бъдат ловците достатъчно мотивирани, каза Костов.

Мерките са одобрени от ръководителите на ловните сдружения в страната. Георги Костов изрази надежда съвместната работа ще даде положителен резултат.

В 3-километровата зона около свинефермите ще се осигури държавна охрана чрез постоянно предпазване с електропастири, за ограничение на движението на животни, каза Костов.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че мерките се предприемат, за да се предпази индустриалното свиневъдство, да се извърши тотална депопулация на дивата свиня и то от хора професионалисти, върху които може да се окаже контрол. Той беше категоричен, че същите мерки ще се предприемат и около огнищата, за да не се допусне и там разпространение на вируса.

Виждате на какви рискове сме подложени напоследък с желанието на хората да скрият животни, да изнесат месо, а в същото време около това огнище има диви прасета, коментира Дамянов.

Въвежда се и забрана за сеч на дърва, гъбарство и дори туризъм в 10-километровата зона около огнищата с АЧС. На хората в тези районни ще се предоставят дърва за огрев от други места на същата цена, увери д-р Костов. Той информира, че сроковете за дребен и едър дивеч - групов лов, няма да бъдат променени с изключение на 20-километровите зони.

Необходима е осезаема помощ от кметовете на населените места с огнища, апелираха от БАБХ. Имаме какво да изискваме от кметовете на кметства, категоричен е Георги Костов.