Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с това тълкувателно решение. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на парламентарната правна комисия в дискусията по гласуването на първо четене на промените в антикорупционния закон след тълкувателното решение на ВКС.

Комисията по правни въпроси прие първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"Тълкуването, което се предлага от ВКС, е въпреки закона и при ясна воля на законодателя", посочи той. "Дори не мога да кажа, че това тълкуване допълва закона, то го изменя и променя", обяви Сотир Цацаров. "С моите уважения към съда - той не създава закони, а има право да ги прилага", заяви главният прокурор.

"Гражданската конфискация не е обвързана с развитието на наказателния процес", обясни той. "Всички аргументи на Прокуратурата са за антикорупционния закон", каза още главният прокурор.

 "За" промените в закона гласуваха 12 депутати, 6 се въздържаха. Предлага се при прекратено наказателно дело да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ на 10 декември. Предложението на ГЕРБ идва след решението на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация. Предвижда се и да отпаднат всички срокове за конфискация.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов заяви, че спешността до голяма степен беше продиктувана от опита с тълкувателно решение да се преуреди отново закона, при което нямаше как законодателят да не потърси адекватна реакция. "Досега законодателят многократно е давал добър пример в стремежа си да съобразява тълкувателната дейност на върховните касационни съдии", заяви той. "Не очаквах такъв резултат от това тълкувателно решение", коментира Кирилов.

На заседание на правната комисия депутатите се опитват да минимизират щетите за милиарди, които нанесе тълкувателното решение на Върховния касационен съд под ръководството на Лозан Панов. Самият той не се отзова на поканата на шефа на комисията Данаил Кирилов.  "Г-н Панов можеше и да прояви зачитане на Конституцията", вметна Кирилов относно неглижирането на парламента от страна на шефа на ВКС.

"Последиците от тълкувателното решение вече са налице. Вече са прекратени дела", заяви Данаил Кирилов в началото на заседанието на правната комисия. Вчера те бяха 20 млн., само за ден са нараснали с 2 млн. и вече са 22 млн., калкулира последствията и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

По думите на Пламен Георгиев ако няма да има гражданска конфискация, то нека решението принадлежи на законодателя, а не на съда, който да решава това. Реално днес, вие, депутатите ще трябва да отстоите принципа на разделение на властите и да докажете, че се зачитат принципите на Конституционния съд, категоричен беше Пламен Георгиев.

Абсолютно недопустимо е да се изменя закон с тълкувателно решение на съда, което не е и публично, възмути се още Георгиев. Той предупреди депутатите, че ако не променят закона за антикорупционната комисия, щетите ще са много повече от 22 млн.лв. Цифрата може да нарасне още, изрази опасенията си шефът на антикорупционния орган.

Правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че гражданската конфискация е нещо съвсем различно от досъдебното производство и не представлява наказание. Именно в опит да спре конфискуването на незаконно придобито имущество ВКС го обвърза с производството, като разтълкува, че щом бъде прекратено досъдебно производство, то се спира и конфискацията.

МВР изцяло подкрепя конфискацията, за да се защити държавният интерес, каза вътрешният министър Младен Маринов, който се присъедини към останалите институции, които подкрепят законовите промени.

Лозан Панов обаче се скри от правната комисия. Вместо него позицията на съдиите, от които 11 са гласували особено мнение тълкувателното решение, представи съдия Белозелков.

Той изтъкна, че законодателят е свободен да направи, каквото прецени за добре. Той подчерта, че съдиите от ВКС са на мнение, че престъпленията трябва да се наказват. Не може с тези пари от корупция, наркотици и проститутки да се финансира тероризъм, трябва всичко да му бъде отнето, коментира пред депутатите съдията.

От БСП  се противопоставиха на позицията на институциите и на шефа на правната комисия, защото не разбирали бързането. Законопроектът съдържал граматични и печатни грешки, липсвал пълен член, вторачи се в детайлите Крум Зарков, според когото не било толкова спешно още сега, в петък да гласуваме закона. Освен, че не разбира бързането, соцдепутатът не е съгласен и законът да действа със задна дата.