Съдът прекрати делото срещу бившия зам.-шеф на парламента за конфискация на имущество за 1 921 000 лева. Решението е от вчера, съобщи "24 часа". То е в резултат на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който каза, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Според експертите от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество има достатъчно доказателства, че имотите са от незаконно придобити доходи.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) през 2015 г. Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност 1 262 483 лв., собственост на бившия депутат и член на ръководството на ДПС Христо Бисеров. Проверката на КОНПИ започна, след като през ноември 2013 г. срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков бе образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. В хода на проверката бе поискана информация от 7 европейски държави, включително Македония и Швейцария. Запорираното имущество на Бисеров включваше недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. В иска се претендираше и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков бе на обща стойност 293 400 лв. То включваше апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. В иска се претендираше още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искаха се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица. КОНПИ претендираше от Христо Бисеров и Ивайло Главинков сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата.

Очаква се следващите дни същата съдба да споходи и още 18 дела за 19 милиона лева.