27,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати с решение на Министерски съвет за подпомагане на земеделските производители, обяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание. Така по думите му средствата за сектора по програма "Де минимис" до края на годината стават 47,5 млн. лв. От тях ще могат да се възползват малки и средни предприятия, подчерта министър-председателят. 

Денков добави, че ще бъдат отпуснати и над 16 млн. лева на земеделските производители, които да използват за напояване. "С тези средства се осигуряват 80% от цената на водата, която те използват", обясни премиерът. 

Той обяви и, че днес ще бъде изпратено писмо до комисаря по земеделието и храните, с което ще бъде поискано да се премахне таванът, свързан с подпомагане на земеделските производители по отношение на затрудненията, които са изпитали при започването на войната в Украйна.

"Проведохме предварителни разговори, имаме решение на МС, така че с това писмо официализираме процедурата", каза Денков и допълни, че по този начин се изпълняват няколко от точките, за които са говорили със земеделските производители. 

Какво ще гласуват министрите днес? 

На днешното редовно заседание предстои да бъде обсъден План за действие за периода 2023-2024 г. за изпълнение на Национална стратегия за хората с увреждания 2021-2030 г.

Правителството ще разгледа и постановление за изменение на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Допълнителни разходи за Министерството на образованието, Министерството на културата, както и това на земеделието ще обсъдят министрите.

В дневния ред на кабинета е още Наредба за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства за компенсиране на разходите на родителите за отглеждане и възпитание на деца, неприети в общинските детски градини и ясли поради липсата на свободни места.