Това сочат данните от тригодишно изследване, разкри в интервю за „Монитор” академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. 

Изследването категорично оборва и разпространяваната масово теория, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи, добавя акад. Гълъбов.
 
То е направено върху 1000 българи и продължи цели 3 години. В него са взели участие водещи наши генетици, антрополози и микробиолози, както и генетици от два италиански университета.

Резултатите от изследването

То е било извършено в два аспекта – първо, върху т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и, второ, изследване на мъжката Y-хромозома. В тези изследвания са участвали 1000 души.
 
Изрично са били подбрани само българи и българомохамедани, а не хора с друга националност – "без турци, роми, евреи, арменци и представители на другите етноси в България", обясни акад. Гълъбов.

"И тези изследвания показаха, че българската съвременна популация генетично е най-близка до населението на Северна Гърция и Средна Италия и е леко встрани от някои славянски популации. Ние сме славяноезичен народ, но изследването категорично показа, че с руснаците сме много различни. Руснаци, беларуси, украинци, поляци – тези хора имат друг физически вид и друг манталитет. Не може автоматично да се отъждествява въпросът за езика с този за кръвта", коментира академикът.

Акад. Гълъбов казва, че в Македония също е правено едно подобно изследване, но резултатите се пазели в тайна. Те също показвали, че "българите и македонците сме едно и също".

Сърбите и руснаците не са правели подобни изследвания. Хърватите горе-долу са близо до нас. Останалите европейски народи са ни далечни, казва академикът. 

Турците, въпреки петте века робство, също се оказват генетически далеч от нас. Обяснението за това е, че въпреки съвместния живот между двата етноса смесени бракове не е имало и не са се допускали и от двете страни.

Траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи. От друга страна бил един от синовете на Кубрат – Алцек, който с няколко хиляди души са се заселили в Италия. И там и днес има много фамилии като Булгари, Булгарели, потомци на онези Алцекови българи, дошли от Изток, обяснява акад. Гълъбов.

Той разказва за "страховитите" прабългари, за които в историческите документи се говорело, че по нашите земи са били многобройни като пясъка в морето. Те не са били някакви диваци и варвари с шатри и конски опашки. Преди да дойдат на Балканите,  изградили няколко силни държави.
В същото време славяните живеели в сламени колиби, не са били воини, а земеделци, и един, общо взето, неорганизиран народ.

Така че кой кого е претопил тогава и кой на кого е оказал влияние, пита акад. Ангел Гълъбов.