Пожарникари от Търговище спасиха човек, паднал в десетметров кладенец, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР Ани Кръстева.

Сигналът за пострадалия мъж е подаден вчера минути преди обяд и на него са се отзовали служителите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище и на Районното управление.

Пострадалият 64-годишен мъж от търговищкото село Алваново е паднал в кладенеца в частния си имот. Той слязъл по стълба в него, за да извърши ремонтни дейности. Стълбата била закрепена за горния край на кладенеца с две въжета. Впоследствие едно от въжетата се скъсало и човекът паднал в кладенеца.

Престоял е там около три часа в студената вода с дълбочина около 1,20 метра. Съседи чули виковете му и се обадили на тел. 112, добавя БТА.

Тъй като кладенецът е бил тесен и на практика не било възможно да бъдат спуснати спасители в него, за да помогнат на изпадналия в беда гражданин, пожарникарите спуснали към дъното на кладенеца четиризвенна стълба. Пострадалият се изкачил по нея и бил измъкнат оттам в сравнително добро общо състояние, но премръзнал.

Впоследствие мъжът е получил шок, вероятно причинен от голямата температурна разлика между водата в кладенеца и жегите навън, но той бързо бил овладян от пристигналия на мястото на инцидента екип на "Спешна помощ".

Мъжът е откаран в МБАЛ-Търговище, където са установени охлузни рани по тялото. По негово желание е бил освободен за домашно лечение.

Преди години пожарникари от Търговище спасиха крава, паднала в кладенец. Случаят е от септември 2021 г. в търговищкото село Васил Левски.