150-килограмов пациент с коронавирус в тежко състояние е бил пренесен до реанимацията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново от пожарникари. Мъжът нямало да оцелее без интензивно лечение, съобщи местният в. "Борба".

Във вторник вечерта 61-годишният търновец бил приет в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново, но въпреки усилията на медиците там да го стабилизират, се влошавал с всяка минута. Заради свръх теглото му, превеждането в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ изглеждало непосилно за дежурния екип. Състоянието му се утежнява и от придружаващи заболявания – дихателна и сърдечна недостатъчност. 

 „С д-р Сиракова стигнахме до заключение, че пациентът се нуждае от реанимация и спешно трябва да бъде преведен в интензивно отделение. От болницата се свързаха с изпълнителния директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев, който съдейства. След като видяхме, че не можем да го смъкнем сами, заради огромното му тегло, потърсихме помощ от търновската пожарна служба“, разказа медицинският фелдшер Иван Кънев, който е единственият от училищното здравеопазване, излязъл на първа линия срещу коронавируса в старата столица.

Четирима пожарникари са изпратени в лечебното заведение, като за да се гарантира тяхната безопасност, били облечени със специализирани защитни медицински „скафандри“, ръкавици, калцуни и всичко необходимо, за да влязат при COVID болния. Посредством специализирано платнище, пожарникарите смъкнали 61-годишният пациент от стаята му на втория етаж до линейка, с която е транспортиран в областната болница.

„Ако пожарникарите не бяха помогнали за пренасянето на този човек, той щеше да почине. Изказваме огромни благодарности за тяхното съдействие“, допълни Кънев.