От рано тази сутрин, пожарникарите се борят за къщичката, като от детска приказка, на спирка Вишнева.

Това съобщи във фейсбук преди няколко часа групата "Спаси София". Каква е причината за този пожар не знаем, според полицаите и пожарникарите на място става дума за умишлен такъв от клошар.

Вижте снимки >>

Ще оставим компетентните органи да завършат своето разследване, но още от сега заявяваме, че твърдо настояваме в най-кратки срокове Столичната община да възстанови спирка Вишнева в първоначалния ѝ вид, се казва в съобщението на групата.

След което, те призовават да започне реална грижа за този уникален за София обект, за да не се налага клошари да живеят в него.

Няма да допуснем и тук наследството на София да бъде оставено да се разруши. Г-жо Йорданка Фандъкова, Транспорт за София, Център за градска мобилност, от вас очакваме ЛИЧЕН ангажимент, че всички щети ще бъдат отстранени и къщичката възстановена и поддържана, заключава съобщението.

Как е възникнал пожарът?

Сигналът за пожара е подаден около 5 часа, съобщи БНР. Най-вероятно огънят е тръгнал от подпокривното пространство на къщата, която е стара и има архитектурна стойност, обясниха от МВР. 

В последните години къщата се е ползвала за съхраняване на инертни материали от служители, които поддържат трамвайната линия. Местните хора обаче свидетелстват, че са се събирали и клошари, и младежи, които можело да определят като скинари, отбеляза националното радио.

Освен версията за инцидент, МВР разглежда и възможността за умишлен палеж.