Поройният дъжд преди ден във Варна е наводнил и едно от училищата в града - сградата на Първа езикова гимназия, в която временно се помещават учениците от Средно училище "Найден Геров".

На кадри, изпратени от зрители на NOVA, се вижда как коридорите и класните стаи се превърнали в локви, в които стъпват децата. Появи се информация, че учениците не са били изведени веднага от наводнената сграда, а са стояли вътре мокри няколко часа.

"Пороят стана по време на голямото междучасие. Децата бяха навън и ние ги прибрахме в сградата. Да, наистина имаше наводнение, не само в стая 407, но и в още няколко стаи. Веднага изведохме децата в сухи помещения. Имаше и мокри деца, но нашата задача беше да ги опазим. Става въпрос за деца 5 и 7 клас. Не ги пуснахме да си ходят, защото навън беше страшно. Пускахме децата при появата на родител в сградата на училището",коментира за "Здравей, България" Мария Несторова, директор на Средно училище "Найден Геров" във Варна.

Предстои оглед на щетите на училището. Предстоят ремонти.

Кметът на Варна Иван Портних заяви пред БНТ, че основните щети след потопа са в тротоарните настилки.

Основните щети са в тротоарни настилки. На много места тя е по места, които са или в процес на изграждане, на други все още има гаранционен срок след ремонт и тези места ще бъдат възстановени за сметка на фирмите, които са извършвали обновяването, заяви кметът  Портних.

По думите му не са толкова големи материалните щети, като се е създало огромно напрежение. Видяхме, че новите охранителни канали вършат своята работа, тъй като пороят беше съизмерим с този при трагедията в "Аспарухово", каза Портних.

Той коментира, че по новостроящия се бул. "Варна" върви корекция на охранителния канал. Новият булевард ще подобри трафика сериозно, но ще има и полезност водите от няколко квартала да се отвеждат до Варненското езеро.