"Пътят на посвещаването в любовта" по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова е темата на интерпретативното съчинение на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който се явяват над 47 000 зрелостници в цялата страна.

Абитуриентите имат право да изберат между интерпретативно съчинение и есе, което е формулирано "Живот в мрежата". 

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече.

Тестът по БЕЛ се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва писане на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми.

Съчинението е върху изучавана творба, като стиховете на Петя Дубарова влизат в учебната програма на абитуриентите от 2020 година.

Тези, които изберат творбата на бургаската поетеса трябва да формулират ясна теза, да я аргументират и да коментират използваните изразни средства. Тъй като есето не е обвързано с конкретен литературен текст, при интерпретирането на темата няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.