Коментари - "Посвещение" на Петя Дубарова или есе за "Живот в мрежата" се паднаха на матурата по БЕЛ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поетеса съм велика, най-велика на света, със смъртта си предизвиках всички мене да четат!

Толкова излишно и ненужно. Едно разпъване на кръст на учениците и толкова. Излизаш от държавата си и очакваш да покажеш дипломата си, но , уви, никой не се интересува от тази хартия, която си придобил с толкова труд и учение. Особено на запад! Къде ви е класическата българска литература така любима на всички, а се видяхте интересни в едно стихотворение на П. Дубарова. Жалко!

За тези, които няма да си направят труда и не са чели стихотворението: В студените нощи, когато пиян сънят се търкаля на моя таван, когато луната тъмнее от грях, когато увисва над мен моя страх, обесен на острия ръб на нощта, подавам ти своята бледа ръка - на теб - непознатия - смугло красив, потаен и питомен, жаден и див, едва деветнайсет години живял, а всичко опитал и всичко видял, подвластен на никого, ничий, сам свой, но тръгнал към мене и истински мой и падал по пътя си, плакал, грешил, но нежност момчешка за мен съхранил. Ръката ми - властната - жадно поел, единствено с мен ще си толкова смел! Ела! Ще измием луната от грях! Ще хвърлим трупа на умрелия страх, ще пеем с тътнежния корабен глас на морската нощ във добрия Бургас. А после, когато тя тръгне назад и слънцето бликне над нас благодат, мечтата надрастнал, усмихнат, смутен, ще тръгнеш реален до мен в моя ден! Сега кажете, какво може да се пише и размишлява на тема "Пътят на посвещаването в любовта"....

Надявам се, не се дава оценка на анализа, а на боравенето с Българския език. Аз имам едно виждане, друг друго, а тя(Дубарова) най-вероятно 3то. Мисля, че смисъла на тези изпити трябва да е именно този, да се провери до каква степен се владее езика.

Тук става дума за литература, а не само за граматика. Те вървят ръка за ръка.

Е ми да, противопоказно е да се анализира Ботев, Вазов, Вапцаров, Смирненски, Яворов, Гео Милев и т.н., защото може така да се възпита нещо възвишено у децата. Моите на уважения, но това безспорно талантливо, но и духовно свръх ранимо дете, завладяно от имагинерно страдание, което както самата пише й носи щастие и което очевидно е трябвало да се помогне, изобщо е безсмислено да се анализира от назубрили измишльотините на частни учители тийнейджъри.

Какво се има в предвид по "Мрежата"? От "Живот в мрежата"?

Живот в социалната мрежа и мрежа като олицетворение в днешно време и значение. :)

Ако искате да сте като Дубарова станете писатели Не се налага да ни пълните главите с глупости Не мога да си обясня защо тази поетеса

Матурата е възможно най-тъпото нещо в учебната система !!!!!!!!!!

За дедовия знаем...

Да се махнат тъпите матури, карат хората да четат и да пиша неща които на са им по сърце .

Чета само критикарски, изкуфяли и бабешки коментари и нито едно предложение. Хубаво всяка година не сте доволни от темите. Крайно време е да си смените историята с нечия друга(Маке) например и да мирясате щото не се търпите.

Тъжно е на млади години да си живял с бунта на Петя Дубарова, а на стари години да я заклеймяваш... Излиза, че някъде по трасето си се преевал.

Чета коментарите и разбирам защо сме на тоя хал. Толкова прост и тъп народ няма друг на белия свят.

Няма... Народа си иска Белка и Сивушко и това е.

Гераците или Тютюн е по-точно описание може и Чудомир или бай ганьо въпреки карикатуризирането

Познаваш ли американци, ама средностатистически? Много са тъпи, по-тъпи от нас са :)))

Коментирайте,че отново матурите са продадени и в тази игра участват учители!!! Журналисти, обръщам се към вас, влезте в българското училище и вижте директорите в какви феодали са се превърнали, учители, които не предават в час и пишат отлични оценки, бюджети,които не се използват по предназначение и най-лошото - хиляди учители, учили недоучили,как с курс за 6 месеца стават от учител по физическо учители по философия,история и т.н. А искат всяка година увеличение на заплати и бонуси!

Не схващам защо нападате хората които не разбират, а някои дори не са чували за Петя Дубарова.. За мен също е спорна, по онова време "талантът" се посочваше, избираше "конкурсно", насаждаше, дори натрапваше.., но не в това е проблемът, всеки има право да харесва даден автор или не.. Проблемът е, че в днешно време добър психолог/психиатър на база на това стихотворение би поставил доста добра диагноза, вероятно би и помогнал дори.. Не считам, че Дубарова с крехките си 17 объркани години е пример за изучаване ( особено по начина по който го интерпретират в училище- гроизират), това не е близко до децата, трудно е, и е далечно от техния свят и новите реалности... Някой деца считат, че е известна само защото, се е самоубила и въобще не харесват поезията и, не намират красота и дълбочина в нея... На 18 децата търсят отговори за живота, а не депресарски въпроси...

Напълно съм съгласна!

Други депресари са Пейо Яворов, Христо Ботев, когото само силният патос спасява от депресията, Славейковите баща и син, не че съм силен по литературата но писането на стихотворения понякога е част от депресията и изразяването и

Напълно съм съгласен. Не би трябвало тези стихове на Дубарова да са обект на литературен анализ от децата. Но както казах по-нагоре в коментарите, надявам се да не се оценява самия анализ, а боравенето с бълг. език.

Е попаднал живота на това момиче? Интересно ми е, какво са им преподавали в тази посока?

"Пътят на посвещаването в любовта" в стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова представя мощната сила на предаността и самоотвержеността в любовните връзки. Чрез изразителната поезия и символиката на стихотворението, авторът насочва вниманието ни към високата стойност на алтруизма и споделената любов между двама души. В началото на стихотворението, поетът изразява уважението си към това чувство, описвайки го като "голяма звезда" в своя живот. Това ни навежда на мисълта, че любовта е нещо благородно и надминаващо обикновеното. Поетът изгражда образ на чиста и истинска любов, която се посвещава напълно на другия човек. Тя е носител на светлина и топлина, която осветява пътя на двамата влюбени. Далеч от егоизма и самодоволството, поетът изобразява посвещението като път, по който човекът се отказва от себе си в името на любовта. Този път не е лесен, но в него се крие възможността за единство и преодоляване на трудностите. Възможно е да се притесняваме, че такова посвещение може да ни лиши от индивидуалността ни, но Дубарова ни подсказва, че истинската любов в действителност ни освобождава и ни прави пълноценни хора. Строят на посвещението в любовта се изгражда чрез метафората на градината. Това е място, където се отглежда цвете, символ на любовта. Поетът поставя усилия да премине през всички етапи на отглеждането на цветето - от семе до цъфтеж. Това изисква търпение, грижа и отдаденост. Само по този начин цветето може да процъфти и да разкрие своята истинска красота. Така и в любовта, само ако се посветим напълно на отношението си и грижим за него, ще открием нейната истинска същност и красота. Основното послание на стихотворението е, че посвещаването в любовта е пътят към духовно обогатяване и изпълнение. Той ни позволява да се освободим от своите егоистични склонности и да постигнем връзка с другия човек на по-дълбоко ниво. Чрез самоотвержеността и предаността си, можем да изградим траен и силен социален и емоционален капитал, което обогатява както нас сами, така и нашите партньори. В заключение, стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова прославя посвещаването в любовта като възвишено и благородно чувство. Чрез символиката на градината и метафората на цветето, авторът ни насърчава да открием силата на самоотвержеността и предаността в нашите любовни връзки. Посвещаването в любовта е не само принос за нашия партньор, но и път към нашето лично израстване и пълноценност.

За търкалящи се пияни сънища и извратени луни!

Каква ли оценка би получил за този литературен анализ?

Българското образование! На каво основание се изучава една психарка? Толкова ли нямаме стойностни поети и писатели? Това не е класика! И какво освен собствените си лични преживявания е написаните стихове? За да се допусне нещо за изучаване, трябва написаното да е повлияно и мотивирано от исторически събития или нещо, което засяга един народ, а не лични изживяваня! Абе тия родители, не се ли интнресува какво учат децата им?

Петя Дубарева. Добре, но не беше ли по интересно стихотворението да е за Ваканцията....Има и песен по него....,,,Мила ваканция....чакааааам те...."

Откога карат децата в училище учат бръщолевенията на тая лабилна психарска-самоубийца ПД?!?!? Толкова ли свършиха качествените поети и писатели?!?!?

Mахнахте Ботев, Вазов, Вапцаров и сложихте Петя Дубарова?? Тя ли ще е моделът на подражание??? Това ли е житейският пример на децата, който им втълпявате в главите? Догидина каква ще е темата?? Лириката и либералните ценности в противовес на мракобесното православие в поезията и творчеството на лейди гага и мадона? западноподгъзни дупедавци сте ВСИЧКИ В МОН!!!! ПЕДЕРАСИ И ДЖЕНДЪРИ НАТИСКАЩИ ДЕЦАТА ДА НОСЯТ РОЗОВИ ТЕНИСКИ! ЗА УБИВАНЕ СТЕ БОКЛУЦИ!!!! ДЕНКОВ МАМИЧКАТА ТИ ДОЛНААА НЕ СМЕ TE ЗАБРАВИЛИ И ТЕБ С КОВИД ГЕНОЦИДА ВЪРХУ ДЕЦАТА НИ ДОЛЕН ИЗПЕДЕРАСТЯЛ СОРОСОИД!

Нищо не са махнали има си достатъчно Вазов, Ботев и Вапцаров.., дори ги разглеждат в различни теми, но за съжаление те остават далечни за децата...

Естествено, че ще са по-далечни. Колкото по-отдавна е живял някой, толкова по - далчени са темите , които разглежда и езикът, който употребява. Би било странно Ботев да е по- близък до децата оот Петя Дубарова

В студените нощи, когато пиян сънят се търкаля на моя таван, когато луната тъмнее от грях, когато увисва над мен моя страх, обесен на острия ръб на нощта, подавам ти своята бледа ръка - на теб - непознатия - смугло красив, потаен и питомен, жаден и див, едва деветнайсет години живял, а всичко опитал и всичко видял, подвластен на никого, ничий, сам свой, но тръгнал към мене и истински мой и падал по пътя си, плакал, грешил, но нежност момчешка за мен съхранил. Ръката ми - властната - жадно поел, единствено с мен ще си толкова смел! Ела! Ще измием луната от грях! Ще хвърлим трупа на умрелия страх, ще пеем с тътнежния корабен глас на морската нощ във добрия Бургас. А после, когато тя тръгне назад и слънцето бликне над нас благодат, мечтата надрастнал, усмихнат, смутен, ще тръгнеш реален до мен в моя ден!

Стихотворението е разкошно, но ако ти изпратя 4 страници литературен анализ за интерпретативно съчинение ще го намразиш..:)

На момата и е дошло време да си търси мъж, ама е в клещите на патриархалното общество, друг е въпросът дали теми свързани с ебане под каквато и да е форма следва да се дават на учениците. Не не че не са наясно ама въпросът тук е принципен

Принципно, не може зрелостниците в 12 клас да са пълнолетни и да могат да гласуват, но да не могат да четат стихотворения на любовна тематика. Така и Ромео и Жулиета принципно да ги изключим от материала и ще цъфнем и ще вържем.

Успех на децата! Колкото и невероятно да ви звучи, но има и такива които са положили големи усилия.. Литературата е разтегливо понятие с доста субективизъм и натрапване на чужи идеи за свои, чрез нея в нишите училища не се възпитава, а се клишират, рамкират се "знания", чисто зубрене.. Есето за мен е по- добият изпитен вариант, в него ясно личи грамотност, умение за изложение теза и аргументация, последователен, смислов текст с лична интерпретация и обоснован отговор на проблем/въпрос..

Петя Дубарова може да е била голям талант, но не е добър житейски пример. Самоубийството е грях!

Добре, че поповете не определят програмата по литература. Щеше да отпадне не само Петя Д., но и такива като Вазов дето е "плющял" непълнолетли ученички.

Пейо Яворов, Христо Ботев, тръгнал на самоубийствена мисия, Пушкин загинал в дуел, Лермонтов, Маяковски, Висоцки .....

Много хубаво стихотворение. Жалко, че много хора няма да го прочетат и разберат. А децата още по-малко. Малцина са научени да осмислят текст и да могат да се изразяват.

И според мен е трудна творба. Многопластова. Най-елементарното е да се разглежда като ученически блян на непълнолетна девойка (а има доста примерни анализи които я разглеждат точно така). Според мен масово ще изберат есето. Темата изглежда елементарна и много близка на всеки ученик.

ного трудна тема е тази за Петя Дубарова - няма какво да се залъгваме

"Живот в мрежата" Не пише за коя мрежа става въпрос - за електропреносната ли, за ВиК мрежата ли... или мрежата за възлагане на обществени поръчки на наши фирми. Ми уточнявайте ги тия работе бе....

За пазарската, в която си носиш пиячката за вкъщи, да смучеш и да тролиш

Точно в това е "пинизът" при писането на есе - да хванеш темата, да я прекараш през собствения си жизнен опит и тълкувания, да напишеш една качествена теза, която да защитиш с достатъчен брой логични доказателства, както и да спазваш езиковите норми. Та, в този ред на мисли, можеш и за електропреносната мрежа можеш да пишеш и да изкараш шестица

Ей, електромрежата да ми се беше паднала, двата закона на Кирхоф, закона на Ом, извеждането им от уравненията на Максуел, електрическо съпротивление на материалите и изолационни свойства, статично електричество, принцип на действие на синхронния генераторл и трансформатора, пренасяне на зощност по мрежите, заземления .... даже и времето нямаше да ми стигне ама като знам че насреща е двойката язък за целия ентусиазъм и вдъхновение

Това е идеята. Есето е свободна интерпретация на дадена тема. Вероятно 90% от учениците ще пишат за социалните мрежи, но именно по този начин ще стане ясно кой може да формулира оригинална мисъл.

Преди решавахме 3 /ТРИ/ задачи по математика за 4 /ЧЕТИРИ/ часа. Сега ги карат да решат 30 задачи, за 40 минути. То детето няма време да прочете условията, а още по-малко да осмисли какво се иска и да мисли как да намери решението. Играят на тото. Тези матури по този начин, са пълна безкрайна глупост!

Сигурен съм, че повече от половината тук не знаят за какво е тази матура! ;)

Аз зная, защото дъщерята днес се "бори" с нея.

Да даваш за матура автор, който дори няма завършено средно образование, е най-малкото МАЛОУМНО.

Абсолтно. Чиста идиотия!

Ако талантите ги избираха по образование…..

То и Тесла е нямал кой знае какво образование и още колко такива като него

Есето, което стремително измества старите форми на съчинение, драги ми недоумяващи, е необходимо по една много елементарна причина. Уменията на отрочетата ви да пишат смислово свързан текст на определена тема. И не, проверяващите не трябва да са братовчеди на Айнщайн, за да разберат есе на свободно избираема тема. Но когато темата е една, произведение на учен автор, се създава своеобразен стандарт, според който се оценяват уменията на ученика и не само, разбира се. Но нали сте все мислител до мислителя събрани тук. Все не сте част от стадото и трябва да си запълвате времето с безсмислени опити да докажете колко сте различни, колко над останалите сте ...

Явно ви липства поле за изява, на вашата "извисеност" над другите, след като сте почнали да сипите "мъдри" мисли тука!!!

Всички т.нар. "експерти" в МОН са гола вода и банда некадърници! Излишно усложняване на процеса на провеждане на НВО след 7 кл. и ДЗИ в 12 кл. За съдържанието на учебниците и учебния материал да не говорим....Децана ни станаха неволна жертва на цялата тая пошлост, пуполизъм и простоия, която цари в държавата ни за голямо съжаление !!!

Коя, моля, е Петя Дубарова?

А какво да се падне? Стихотворение на Фики Стораро?

Български автори, известни в цял свят!

Не ме карай да се смея.Тотално неизвестна измислена героиня

Не ти трябва да знаеш - споко нищо не изтърваш, не е порнозвезда

Така е, Абсолютно нищо не изтърва, че не е чел умствените излияния на една опбъркана тинейджърка.

Хубавато е че всички (освен 5 засега) знаят коя е Петя Дубарова. Хубавато е също че никой няма да знае "коя е" коя (кой) е.

Gaco Bacov

знаят я, щото ни я пробутват навсякъде! даже и някакъв тъп филм направиха за нея!

Каквото и да им се падне, дебилчетата са негрАмотни. Тъпа, неука, неграмотна, проста, пияна, дрогирана, татуирана бодра смяна! Непрочели и една книга, с ръчички, отрязани- па навтени в задника. Разглезени келешчета на мами и тати. Уроди. Уста големи- приказки много, на дела- нула. Търтеи и паразити, ненаучени на труд, дисциплина, уважение.

Радикални заключения. Изказване в стил баба Пенка на пейката: "А ние едно време какви бяхме". Не може да кажеш, че всички младежи са неграмотни и пияни. Дайте да сложим всички зрелостници под общ знаменател.

От коментара Ви не забелязвам да сте формулирали конструктивна, целенасочена и логически последователна аргументация в подкрепа на Вашата теза, което е един от критериите за оценяване на есетата на въпросните “келешчета”… Също така, не ми е позната думата “навтени”, а интервали се поставят преди и след тире в компютърно набран текст. Сигурен ли сте, че добре познавате правилата за правопис, членуване и пунктуация, които твърдите, че ние не знаем? Поздрави, "Тъп, неук и неграмотен дебил", 18г.

Който е глупав - зубри, който има акъл в главатане му трябва да зубри. Синът ми без да е учил произведението (беше "Вяра" на Вапцаров) преди 5-6 години, изкара пълно 6 на матурата. Защото четеше книги, можеше да мисли и имаше култура. Не винете училището, че не сте научили децата си да мислят.

Синът ти? Кой знае какво миризливо лайнце е и той... Пълно шест? Малиии... Бий тъпан сега.

Тя държи да се похвали пред хората, другото няма значение

За интерпретативно съчинение се зубри задължително. Готови и заучени фрази се спускат отгоре и се ръководиш по тях. Преди няколко месеца дъщеря ми имаше едно виждане относно "Ще измием луната от грях!". В учебниците съвсем друго беше написано. Какво ви внушава "трупа на умрелия страх" и т.н. Аз лично го виждам, като въображаемо "другарче" на Петя Дубарова, друг като жадувана любов и т.н. Но каквото е казало "правителството" това трябва да пишат децата. Успех на всички зрелостници!

трупа на умрелия страх е "въображаемо другарче"? я пак? или най-добре недей - не ти се отдават разсъжденията

Абсолютно съгласна. Който може да мисли, ще се справи със стихотворението и анализа. Това ще е предизвикателство за мислещите такива. Така се отсява, с трудност. Късмет на смелите! Няма да са много ;)

100% подкрепям написаното от колегата по-долу. Занимават децата с абсолютни безумия, които в повечето случаи трябва да назубрят, и след матурите нямат никакво житейско практическо приложение. Днеска сутринта гледах на дъщеря ми листове какво си е писала, какво е "зубкала" през годината, абсолютни простотии отнесени от вихъра. После ще се чудим защо сме на това дередже - с прости хора в територията... Ама нали простия народ по-лесно се управлява...

ChatGPT-то как се справя? То вече има ли "живот извън мрежата"? Гледам масови оплаквания: "Писахме си с една съученичка 3 месеца и тя... престана да ми пише! Разбрах, че си е писала и с други... Сега какво ще правя?" https://www.youtube.com/watch?v=G0r1gzaFMVo

ХАХАХАХА П дубарова посредствена поезия и още по подсредствен животец недоклатена и се самоубива от липса на внимание

черните завистливи душички, на теб и на нещастниците които са те подкрепили. Не ставате и за плевелчета на гроба ѝ.

А не може ли да напишат едно есе за каквото им е на душата - за мухите във въздуха, за капките в дъжда, за луната, за морето и прочее, що трябва да е ограничено до литературна специфика и то на всичкото отгоре вкарана в стереотипи от известни литературни критици. Тоест да се пресъздадат драсканиците им. Апропо за Дубарова не я ли доизглоздаха вече? Много талантлива поетеса, как не я е усетила учителката и по литература? Все едно да не видиш Слънцето

Разсъждавате правилно.Не сте простак,разбира се,нооооо тълпата / простака/ е непобедим,уви !!!

Защото проверяващите трябва да са братовчеди на Айнщайн, по майчина линия, за да го разберат.

Страшна дъвка са тия съчинения и есета, ама к'во да прайш, тряа некакси да та провЕрат знаеш ли го българскийо...

ХАХАХАХА П дубарова посредствена поезия и още по подсредствен животец недоклатена и се самоубива от липса на внимание

Ти, безумно човече! Понеже си грешка на природата и реши да изръсиш малко мисъл за да забележим жалкото ти съществуване. Момичето за 17 години е направило доста повече от теб! Сигурен съм, че най-голямото ти постижение в живота е, че можеш да си бъркаш в носа и имаш тик ток и Инстаграм.

Глупости!

Кой света се занимава с подобни глупости?!?

Колко са узрели тези наши зрелостници ?!

......колкото например портокали в Сибир ще узреят !

Дааа, много е важно да пишат безумия и да доказват зрелостта си.

Благодатни теми!

Благодатни? Дъфък ?

Вторият "въпрос"?!? показва, колко знаеш!