В тримесечен срок от приемане на решението МС трябва да внесе предложение за промени, да се предвидят алтернативни мерки и да се съобразят изискванията на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи при премахване и забраната на незаконни сгради и постройки.

Емил Костадинов от левицата изнесе данни на ДНСК, че става дума за 250  влезли в сила заповеди.
За 34 е изискана проверка дали става дума за единствено жилище, за останалите 216, за които се предполага, че са с жилищно предназначение, нямало възлагане.

"С предложеното решение ще удовлетворим очакванията на няколко стотин нарушители на закона, но ще предизвикаме справедливото недоволство на десетки хиляди други граждани, които са повярвали, че законът следва да бъде спазван", предупреди Костадинов.

Павел Шопов от "Атака" коментира, че решението е реверанс към обитателите на циганските махали от БСП и ДПС заради подадените от тях гласове на изборите.

„Прави се опит да се мине с едно решение, но положението на рибарските селища е различно от незаконните жилища в циганските махали. Прави се опит цялата порочна схема да продължи, незнайно докога”, обясни той, цитиран от "Фокус".

Шопов предложи да отпадне първата част от мораториума, касаеща незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии.

Димчо Михалевски от левицата коментира, че, за да се узакони къща в ромски квартал, трябва да отговаря на четири условия.
По думите му повечето от тези постройки няма да отговорят на тези изисквания, а само 5 до 8 процента от тях.

Дискусията по проекторешението ще продължи в петък.

Преди време столичният кмет Йорданка Фандъкова апелира към народните представители да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета.