Здравословното състояние на лъвицата Рая, която живее в пазарджишкия зоопарк, предизвика коментари в социалните мрежи. Според някои от потребителите животното е много отслабнало и за него не се полагат добри грижи.

Рая е на 15 години - преклонна възраст за всяка лъвица, а историята й е достойна за роман.

"Рая е родена през 2005 г. в зоопарка в Разград. Малко след това е продадена на частен хотел, където е отглеждана като домашен любимец", обяснява Явор Гечев от "Четири лапи" пред bTV.

"След влизане на забраната за отглеждане на големи котки от частни лица е върната обратно в Разград и до 2017 г. година е отглеждана в зоопарка там в едно изключително тясна клетка заедно с нейния партньор Хектор и тяхното потомство. Тя е била използвана за разплод", посочи още той.

От "Четири лапи" успяват да я спасят и намират място за нея в зоопарка в Пазарджик. Две години по-късно посетители на зоопарка са шокирани от вида на лъвицата - тя е много слаба.

Според специалистите от "Четири лапи" обаче е напълно нормално животно на тази възраст да изглежда така. Проверката им е установила, че лъвицата е хранена добре - с около три килограма и половина месо на ден. Получава и допълнително варени яйца и черен дроб. Преди дни обаче партньорът на Рая - Хектор, умира.

"За съжаление Рая е много унила, защото загуби партньора си, той беше на 16 години. Тя е много тъжна, прекарала е целия си живот с него, животните също имат чувства. Това по никакъв начин не се дължи на лоши грижи или лошо отглеждане", заяви Явор Гечев.

От Община Пазарджик отказаха коментар по случая, докато не приключи проверката на РИОСВ, която трябва да установи дали лъвицата е била системно недохранвана. Последните й изследвания са от лятото на миналата година и са показали добри жизнени показатели.