Драконовски мерки за сигурност, блокади на превозвачи и ограничения в движението. Така изглежда София днес - в деня на срещата между лидерите на Европейския съюз и на 6 страни от Западните Балкани.

По бул. "Цариградко шосе" от 10 часа сутринта в най-дясната лента по посока центъра се наредиха близо 100 ТИР-а и автобуса. Задръствания по централния булевард все още няма, съобщи телевизия "България он ер".

За затруднено движение се съобщава по бул. "Брюксел", където има струпвания на автомобили. Задръстване има и около хотелите, където са настанени дипломатите - "Маринела", "Хилтън" и "Балкан".

Самият център на столицата е почти блокиран - около НДК движението е изключително затруднено от сериозните мерки за сигурност заради срещата.

Бул. "Витоша" е затворен в по-голямата си част, а обходни маршрути почти няма. От Столичната община призоваха хората да се движат с градски транспорт, който също се движи със закъснение.

Тираджиите от своя страна искат да се преразгледат мерките на Макрон за т. нар. Пакет за мобилност. Той предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици. След третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл. Да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел.

Междувременно мирно шествие на международни шофьори тръгна от пл. "Македония" към НДК.

Протести има и в други 9 града в страната. В Русе превозвачите блокираха ГКПП "Дунав мост" също е блокиран.