Шествието на протестиращите превозвачи и международни шофьори на камиони достигна до Националния дворец на културата (НДК), където е крайната му точка и където се провежда Срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Походът на около 600 протестиращи стартира от пл. "Македония", затвори временно за движение ул. "Алабин" и кръстовището с бул. "Витоша". След това по пешеходната зона на булеварда се отправи към сградата на българското председателство.

Множество камиони и автобуси от цялата страна се подредиха в платното за движение на столичния бул. "Цариградско шосе" в посока центъра на столицата. Те са разделени на две групи - камионите са разположени в отсечката между бул. "Брюксел" и разклона за четвърти километър, а автобусите са в отсечката до бул. "Ситняково".

Мирният протест на автомобилните превозвачи е насочен срещу някои от предвидените регулации в т. нар. "Мобилен пакет I" И "Мобилен пакет II", които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство. Според браншовите организации това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел.

Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане "у дома" на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.

"Това е национална кауза и тя няма цвят", заяви Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи - организацията-координатор на протестите.

"Нашите искания са срещу дискриминацията, която се провежда от големите държави. Какви са тези глупости? На 21-вия ден трябва да се приберем в България това е просто невъзможно", каза Димитър Димитров, един от протестиращите международни шофьори.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Надявам се нещата да се оправят, особено след като държавата пое ангажимент. Бедите на малките идват от големите - Франция, Германия, Англия. Държавата трябва да направи всичко възможно да защити интересите ни, защото това е отрасъл, който носи приходи", допълни още той.

Върху камионите и автобусите на протестиращите превозвачи са закачени транспаранти с надписи "Европа на две скорости = България на задна скорост", "Не на дискриминацията в ЕС", "Транспортен пакет 1 и 2 =exit" и много други.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес пред журналисти преди началото на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, че вече е разговоял с европейските лидери по проблемите, свързани с Мобилен пакет 1, най-вече в областта на социалните регламенти, и е оптимист за решаването им.

Полицейското присъствие в района е засилено. Очаква се по късно през деня, в рамките на протестните действия, да бъде организирано и шествие.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната,  както следва: Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, Смолян и др.