Полицаите в страната са в готовност за голям протест. Израз на това ще са няколко предупредителни демонстрации, първата от които е насрочена за 21 октомври от 18:30 часа във Варна. Те настояват заплатите им да бъдат увеличени от януари и не разбират защо не са включени в списъка с ведомства, чиито възнаграждения са увеличени заради коронакризата.

"МВР беше изключена от борбата с пандемията. Колегите доста се поразсърдиха и настояха да се предприемат някакви мерки. Въпросът не е само до пари, нещата стават принципни. След медиците хората от МВР са тези, които се сблъскват с вируса", посочи в студиото на "Здравей, България" Илия Хрисимов - член на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той коментира, че исканията не идват заради повишената работа на органите на реда около протестите. "Ние опитахме да повдигнем въпроса през септември пред министерството. Нямаше никакъв отговор. Преди две седмици направихме опит да стартираме официално преговори за увеличение", добави синдикалистът.

Хрисимов обясни, че от системата желаят да бъдат признати наред с колегите им, които са получили повишение заради борбата си с коронавируса. Така да се получи ръст на възнагражденията с 30%.

"Оценката на работа на служителите в МВР по време на пандемията беше положителна", допълни Хрисимов.

Той внесе яснота колко ориентировъчно са заплатите на служителите в системата на МВР.

"Един новоназначен полицай започва на около 900 лева. За да може да се намират кадри, тя би следвало да бъде около 1200 лв", уточни представителят на полицаите.

Хрисимов заяви, че все още властта не е потърсила синдиката след като оттам официално заявиха намерението си за протест. Той бе категоричен, че полицаите не могат да застанат заедно с протеста пред Министерския съвет.

Хрисимов предполага, че протестът в София ще се проведе както в предишни подобни случаи - в градинката до сградата на министерството, а на въпрос дали е възможно да стане вливане в антиправителственото недоволство, отговори с: "Най-вероятно няма да го правим това".