Журналистът от БНТ Георги Любенов е дал положителен тест за коронавирус. Това съобщи самият той в страницата на предаването "Денят с Георги Любенов" във Фейсбук. Телевизионният водещ веднага се е самоизолирал и е под домашна карантина за поне 14 дни.

"Тази сутрин излезе резултатът от рутинен PCR-тест, който си направих - положителен. Нямам симптоми и се чувствам добре. Незабавно се самоизолирах и оставам вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки", обяви Любенов.

Той призова хората, с което е бил в контакт в последната седмица, незабавно да се тестват.

"Горещо се обръщам към тези хора, да си направят тест, за да бъдат спокойни. Извинявам се на тези, на които причинявам неудобства. С пожелание за здраве и до нови срещи в ефира на БНТ", пише още журналистът.

В събота в предаването му гостуваха доц. Михаил Околийски от СЗО, Стефан Тафров от "Да, България", Ангел Джамбазки от ВМРО, Стефан Софиянски, Бетина Жотева (председател на СЕМ) и журналиста Георги Милков, фамилия Шопови - Христо и Лиза, Жаклин Вагенщайн и диджей Диас.

В неделя негови гости бяха доц. Атанас Мангъров, Мохамед Халаф - международен анализатор и журналист, министърът на туризма Марияна Николова, бившият здравен министър Петър Москов, Дони и Нети, както и водещата Наталия Симеонова.


"Няма да си правя никакъв тест! Вие добре ли сте?", коментира доц. д-р Атанас Мангъров пред "24 часа", който бе сред гостите в "Денят започва с Георги Любенов" през уикенда.

"Както казах - всеки ден ние, лекарите, аз също, лапаме маркуча, не ме е страх. Знам, че бяхме много гости в телевизията, но това се случва всеки ден - около нас има над 200 вируса, мислите ли, че всичките ги разпознаваме ние, докторите? Не, разбира се, обясни още д-р Мангъров. - Не бива да живеем в страх постоянно. Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно."

По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още - колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване. "Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло обаче смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително", посочи още Мангъров.