Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият посланик в Атина Стефан Стоянов.

Според него трябва законово българското Външно министерство да има важна роля при искания за екстрадиция. Той допълни, че в САЩ има законово ясно отделени два етапа при искане за екстрадиция на американски граждани – първият минава пред Държавния департамент и чак вторият етап е през Министерството на правосъдието.

„При първия етап Държавният департамент има доста широки възможности за политическа реакция. У нас според закона искането за екстрадиция се насочва директно към Министерството на правосъдието.
Нашето Външно министерство в този случай е само като куриер, който удостоверява, че документите са истински и трябва да ги предаде на Министерството на правосъдието”, посочи Стоянов.

Това е порочна практика – намесата на министър-председателя, за да може да действа МВнР, каза още бившият посланик.

„Това трябва да бъде вменено по закон на Външно министерство – на този първи етап да има тази необходима политическа реакция, тъй като всички двустранни споразумения имат политически елемент и преценката на този политически елемент – възможността за договаряне с другата страна, е в ръцете на МВнР”, подчерта Стоянов.

Според него, ако случаят не беше придобил такава голяма публичност в обществото, Желяз можеше дори вече да пътува към САЩ. 

Да бъдеш съден от собствената си съдебна система, е най-върховният израз на суверенитета на една държава. Когато предаваш гражданин да го съди друга държава, това е отказ от суверенитета на твоята собствена държава, категоричен беше той.

По думите му има различни „вратички”, например ако тук по същото престъпление има решение на български съд, чуждият съд не може да го осъди. Ако тук набързо го осъдят за 3 месеца условно, няма как да го осъдят там, разясни Стефан Стоянов.

САЩ искат да притиснат Желяз Андреев, за да свидетелства. Неговото име не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компанията, заяви пред Нова телевизия журналистът Дараков.