За случая съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов, който обясни, че се засилва контролът по границите заради зачестилия нелегален внос на некачествени храни.

Органите на реда разбрали, че през границата от Гърция за България се очаква да преминат 2 товарни микробуса с месо без документи за вътрешна доставка, съобщи Дарик радио. Микробусите марка "Ивеко"и "Мерцедес" са собственост на 40-годишен жител на бургаското село Люляково. Стоката прекарвали 27-годишен мъж от село Рупча, Бургаско, и 42-годишен мъж от Илинден, Благоевградско.

Двете коли са спрени на ГКПП "Капитан Петко войвода" на път за Свиленград. Митничарите открили 7037 кг овнешко, пилешко и телешко месо и кашкавал с нередовни документи, липсващи товарителница и ветеринарно медицинско свидетелство от изпращатата страна. Част от месото е недекларирано, а друго е с изтекъл срок на годност.

Икономическите полицаи са задържали двамата шофьори. Оказва се, че им е помагал 30-годишен свиленградчанин - старши полицай от Гранично полицейско управление "Ново село", който също е бил задържан.
Той превеждал контрабандната стока, шофирайки единия микробус през граничния пункт.

Стоката и камионите са иззети. Служители на Районната ветеринарномедицинска служба в Хасково са проверили и товара на свиленградския месокомбинат, който е получател на месото.
По случая по заповед на директора на Главна дирекция "Гранична полиция", е разпоредена дисциплинарна проверка.