Те се простиха с него в столичната църква "Света Неделя", където бе опелото.

Дългогодишният партньор и колега на Лили Иванова почина на 68-годишна възраст на 7 август от тежко онкологично заболяване. Асен Гаргов претърпя няколко операции в България, а от началото на годината ходи на прегледи и химиотерапия и в Турция, но за съжаление изгуби битката с рака.

По време на концерта си във Варна на 8 август, примата на българската естрада се разплака на сцената и през сълзи изпя емблематичната песен “Детелини”, която Асен Гаргов бе написал за нея. След раздялата им обаче композиторът бе забранил Лили Иванова да изпълнява негови песни.

Загубихме един достоен българин, един прекрасен човек...Ние трябва да се почитаме - ако ни задминават разни управници и държавници, ние държим на гилдията", каза преди опелото Йорданка Христова, която пътува от вилата си в Царево, за да изпрати обичания си колега.

Сред опечалените, които дойдоха в "Света Неделя" бяха още композиторите Стефан Димитров и Развигор Попов, водещият Петър Вучков, актьорът Славчо Пеев, музикантът Константин (Косьо) Марков, текстописецът Александър Петров и др.

Асен Гаргов е достоен музикант и композитор, една голяма фигура с българската поп музика. Неговите песни идват от миналото, но със сигурност ще продължат напред. Много ни е мъчно, че го няма”, сподели и Константин Марков от „Тангра”, цитиран от actualno.com.

Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 г. Като малък дълго свири на цигулка. После родителите му заминават за Чили, баща му е дипломат от кариерата. Там Гаргов учи китара в една от най-известните музикални школи – на Мария Родригес.

Кариерата му започва във вокален квинтет “Студио В”, където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 70-те години. От 1975 г. до 1991 г. Гаргов е половинка на Лили Иванова. Освен че имат връзка, заедно двамата изнасят много концерти и записват албуми. Той пише песни както за нея, най-популярната от които е “Детелини”, така и за дуета им.

След раздялата с примата на българската естрада, Гаргов се жени и има син, а през последните години живее в софийското село Габра.