Адаптирани ваксини срещу варианта Омикрон на коронавируса ще се поставят вече и във Ваксинационния център на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. От вторник - 27 септември, гражданите ще могат да се ваксинират с препарата Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1.

Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 години най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставена бустерна доза, уточняват от ВМА.

Работното време на ваксинационния център ще бъде всеки вторник и четвъртък, от 09:00 ч. до 16:00 ч., с изключение на празничните дни. Телефонът за предварително записване е: 02/ 92 26 203.

Според решение на Министерството на здравеопазването, бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за хора на и над 12 г., които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19: имунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19; възрастни хора на и над 65 г.; хора над 12-годишна възраст, които са получили последната си доза ваксина срещу COVID-19 (независимо дали за завършване на първична имунизация или бустерна доза) преди повече от шест месеца.

През последното денонощие у нас са били поставени 56 дози ваксини срещу COVID-19.