59-годишният инспектор Васил Рангелов е заловен заради поискани пари от служител на строителна фирма, предаде БТА.

Мъжът е поискал сумата от 400 лв. срещу обещанието да не санкционира по административен ред извършено от фирмата нарушение, за което е предвидена глоба до 5000 лв.

В хода на извършеното разследване антимафиотите са установили, че това бил системен "подход" на инспектора - той получавал определената от него миза, а фирмите не плащали законоустановената глоба за съответно нарушение, информират още от МВР.
Мъжът е задържан за 24 часа.

Междувременно от вчера инспектори по труда започнаха масови проверки на трудовите договори на заетите в софийските фирми, съобщиха от Инспекцията по труда. Проверката е част от кампанията, тръгнала от 16 юни 2010 г. като мярка на правителството срещу „сивата икономика”.
Освен проверките за наличие на писмено сключени трудови договори и забавено изплащане на дължими трудови възнаграждения, новото в проверките е контролът по спазване на влезлите в сила промени в Кодекса на труда (КТ), свързани със задълженията на работодателя да държи на разположение на контролните органи правилника за вътрешния трудов ред и документи за разпределението на работното време, доказващи законосъобразното полагане на труд. За обхващане на по-голям брой обекти за контрол, в проверките участват инспектори по труда от цялата страна.