25% от младежите в Европа имат намерение да развиват собствен бизнес, докато в България този процент е под 10 на сто. Това обяви българският еврокомисар по иновациите и образованието Мария Габриел, която участва в провеждащия се в София "Тийноватор Стартъп Уикенд", предаде БНР.

Повече от 300 ученици участват във второто издание на инициативата.

За втора поред година София е домакин на "Стартъп уикенд за ученици от страната". В сблъсъка на идеи, представянето на бизнес начинания и състезанието - проектът ти да е сред най-добрите, участват гимназисти, освен от столицата, а и от Враца и Варна.

"Имам някаква идея, свързана е със здравето и с това как хората успяват да приемат достатъчно количество вода", сподели една от участничките. Друга допълни: "Нашата бизнес идея е да създадем течност на основата на науката бионика, чрез която ще предотвратим запотяването и изцапването на очилата при лошо време".

Децата ще бъдат напътствани в своите бизнес начинания от гост-ментори, предприемачи или от училищните клубове, със съдействието на които ще моделират и презентират своите идеи.

Българският еврокомисар Мария Габриел ги призова: "Бъдете креативни, бъдете уникални. Вашата идея - не се страхувайте да я споделяте. Нито една идея, нито един талант не би могъл наистина да ни покаже потенциала и красотата си, ако той не е съпроводен с упорит труд".

В първия ден на форума учениците и менторите работят по формирането на своите идеи за стартиращи компании и подготвят техни презентации. На следващия ден проектите ще бъдат оценени от жури от инвеститори и първите проекти ще бъдат представени.

Програмата цели да насърчи учениците успешно да развиват собствени бизнес идеи и да прилагат полезните знания и умения по-нататък в живота си.