30-годишният Рангел Бизюрев, обвиняем за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица, бе върнат в България под конвой с полет от Мюнхен. Самолетът на "Луфтханза", с който пристигна беглецът от правосъдието, кацна на летище София минути преди 23 часа. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Младият мъж бе екстрадиран от Дания, където бе заловен в края на ноември м.г., след като се укриваше в продължение на четири месеца. 

24-годишният Димитър беше пребит до смърт на 20 юли м.г. край пловдивското село, а тялото му бе открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на Цалапица. Разследващите обявиха, че физическият извършител на жестокото престъпление е 30-годишният Рангел, който още преди да бъде намерен трупът на жертвата му, напусна България и се укри. Срещу него бе повдигнато задочно обвинение и бе издадена европейска заповед за арест.

След като бе открит в малък провинциален град в Дания, Бизюрев се изправи пред две съдебни инстанции - градските магистрати и Върховния съд, които съответно разрешиха и потвърдиха екстрадицията му в България. За конвоирането на обвиняемия в убийство отговаряха служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

Тази нощ Рангел Бизюрев ще прекара в следствения арест в София, а утре ще бъде транспортиран в пловдивския следствен арест. Очаква се пловдивската прокуратура да поиска от съда налагането на постоянна мярка "задържане под стража" на обвиняемия, а самият той да разкаже своята версия за това какво се е случило във фаталната нощ на 20 юли м.г.

Скрийншот: NOVA

На Бизюрев ще му бъде връчена и призовка да се яви като свидетел по делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, които са предадени на съд за укривателство. Те бяха изправени пред съда за това, че помогнали на убиеца да избяга в чужбина и заровили тялото на жертвата му.

Снимка: БТА

Малко преди самолетът със задържания да кацне на летище София министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи в профила си във Фейсбук, че е разговарял с майката на убития Димитър Малинов. 

"Поех личен ангажимент към близките на убития в Цалапица Димитър Малинов, че соченият за извършител Рангел Бизюрев ще бъде открит, задържан и върнат в България, за да се изправи пред българския съд", написа министърът.

Скрийншот: NOVA

В разговора си с Атанаска Бакалова Калин Стоянов я е информирал за всички действия, които МВР предприе, за да може тази вечер Бизюрев да бъде конвоиран в България с полет през Мюнхен.

Благодаря на колегите от МВР, прокуратурата и партньорските служби, които доведоха до успешен край издирването и задържането на Бизюрев, добави в поста си вътрешният министър.