Пострадалите младежи са на възраст от 17 до 23 години. От тях най-тежко е ранено 17-годишно  момче. То е прието в  Детската противошокова зала на  „Пирогов” с фрактура на ляв лакът, лява ключица, и кост на лявата длан, както и рани по главата. По-късно му е направена операция на ръката.  Другите ранени са с по-леки травми и са били откарани в Окръжна болница, предаде Дарик.

Битите младежи трябвало да се срещнат с приятелите, за да участват в протестен митинг пред Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Нападателите са били въоръжени с бухалки, метални боксове и прътове. Те са знаели, че ще има протест от 11 часа и са използвали този факт за сплашване на митингуващите,  каза  студентът Александър Николов -  един от първите пристигнали при ранените си приятели.

Инцидентът е станал към 10.30 часа, когато група от 15 младежи, част от тях с качулки, са влезли в трамвая на предпоследната спирка преди гара "Искър" , затиснали вратите на мотрисата и започнали да бият определени пътниции, след което са избягали.
"Определено бяха 15 човека най-малко, защото като затиснаха вратите да не мога да ги затварям още дойдоха от другата страна - с качулки, с бухалки и се сбиха. Страшничко беше, много, зверски беше, аз се уплаших пък не знам, цялата треперя", разказа ватманката.

Следобед бяха задържани двама души от нападателите - на 22 и 27 години, а вечерта още трима. Продължава работата на полицията по изясняване на всички участници в тежкия инцидент. Столична дирекция на вътрешните работи ще работи през цялата нощ, за да издири всички участници в инцидента и те да си понесат отговорността, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Тримата задържани са криминално проявени, предимно за хулигаство. Единият от тях е регистриран за нанасяне на средна телесна повреда през януари 2010 година.
По първоначална информация сблъсъкът е между крайно леви и крайно десни групи.

Протестът, към който са отивали пребитите момчета, беше организиран от група активисти пред Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Те се обявиха против задържането на чужденците в дома за по няколко години, без да могат да излизат навън, без необходимото здравеопазване и без възможност за образование на тях и децата им. Става дума за чужденци, които са в процедура по предоставяне на бежански статут и не представляват обществена опасност, уточниха активистите. Те искат промени в Закона за чужденците в България, които да регулират статута на нелегалните имигранти. Той бе организиран от инициативен комитет в състав: Иван Кулеков, писател, Виктор Лилов, музикален продуцент, Светла Енчева, блогър, Яна Бюрер Тавание, активист.

Вижте снимки от приятелите на пострадалите