Заповедта на министър Рашидов задължава собствениците да подготвят проект, предаде БНР.

Той трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и след евентуално одобрение сградата да бъде възстановена в срок от една година.

Рашидов още веднъж заяви категоричната позиция на министерството, че Тютюневият склад е паметник на културата. Той припомни, че проверката на прокуратурата не е приключила и подчерта, че е допусната грешка някъде по веригата:

"Някой трябва да е мъжкар и да си поеме отговорност. Ако това е и строителят, главният архитект да не знае, че това е паметник. Цяла България знае, само той не знае. В този момент той оставя кметът да се оправдава.

Това вече не е почтено. При нас грешка няма. Грешка щеше да има, ако бяхме подправили документа, който излиза от архива. Ние го извадихме. Аз само ще си позволя да кажа, че всеки чиновник под кмета, който работи в една община, трябва да знае по надлежния ред как се изискват документи и как се иска достъп до информация."

Министър Рашидов каза също, че в момента се актуализира списъкът с всички паметници на културата в Пловдив, които са около 800. Срокът за получаване на тази информация от общината е 2 месеца.

На 6 март тежка техника премахна покрива и горните два етажа на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който е строен през 20-те години на миналия век.

На събарянето на зданието обаче бе попречено от недоволни граждани. Десетки пловдивчани защитиха с жива верига емблематична сграда от т. нар. Тютюнев град.

Министерство на културата спря събарянето й, а прокуратурата се намеси. Знакови личности се опитаха да опазят останките от емблематичната сграда.