Пред журналисти в Пловдив говорителят на прокуратурата Галина Андреева съобщи, че от балистичната експертиза пък става ясно, че куршумите са изстреляни от намиращия се до тялото на бащата револвер, предаде "Фокус".

По думите й най-вероятно в основата на трагедията стои финансов мотив. Семейството е имало кредити в няколко банки на обща стойност над 200 000 лв., които са били на името и на двамата съпрузи. Тепърва ще се доказва общата стойност за задлъжнялостта на семейството, събира се информация от банки, имотен регистър и от Агенция по вписванията, допълни говорителят на прокуратурата. Говори се, че е била ипотекирана къщата на съпругата в Чепеларе. Срокът на кредитите е бил 2013 г. и 2021 г. Най-вероятно семейството е било притискано от банковите институции.

По неофициална информация малко преди смъртта си Георги Тепавичаров е прехвърлил имоти и семейната "Дачия" на брат си Костадин. Преди седмица му дал и ключ от ведомственото жилище на булевард „Македония” 29, съобщи БНТ. Според Дарик радио обаче сред прехвърлените имоти е и апартаментът, който  бил ведомствен на Министерство на отбраната, но неотдавна Тепавичарови го купили.

Телата на 32-годишния Георги, 29-годишната Николина и двете им момченца - 4-годишния Ангел и второкласника Илия, бяха открити вчера по обяд в жилището им в пловдивския кв. "Кючук Париж" от брата на Георги. Засега обаче не е ясно какви са причините за кървавата семейна трагедия.

Съпругата е открита на леглото в спалнята с куршум в главата. Момченцата и бащата са били в детската стая. Децата са лежали в креватчетата си, а сержант Тепавичаров - на земята. Тялото му било затиснало вратата и по тази причина брат му Костадин не могъл да я отвори. Той отключил жилището, след като не могъл да се свърже с роднините си от петък следобяд. Личното оръжие на Георги Тепавичаров е намерено до тялото му.

Засега с категоричност се твърди, че няма външна намеса при убийството, разпитват се свидетели, които живеят наблизо, и се търсят нови, допълни Галина Андреева. Според нея е стреляно в упор с по един куршум, най-вероятно в главите. Въпреки че се твърди, че е било заключено отвътре, ключът е бил изваден от вратата.

Според лекари смъртта е настъпила, докато Николина и децата са спели. Те са издъхнали мигновенно, без да страдат. По случая работят и специалисти от Института по психология на МВР, съобщи Дарик радио.

Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов заяви пред БНР, че не е имало сигнали в поведението на действащия военен, че той е смятал да извърши подобно нещо.
"Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина или един единствен аргумент. Психичното здраве е динамична характеристика, тя не е една константна величина, затова първо на входа се изследват всички кандидати за военна служба и после през различни периоди, напр. при кандидатстване за мисии също се изследват", обясни психиатърът.

По думите му ежегодно на военните се извършват и профилактични прегледи.

"Реално обаче прегледи за психологична пригодност през определени периоди от време, към момента не се провеждат. Има и комисии за превенция на рисково поведение във всички военни формирования. Тези комисии ежемесечно изготвят протоколи за своята дейност", допълни д-р Маринов.

Георги Тепавичаров е постъпил на работа в авиобаза "Граф Игнатиево" през 2011 г. Тогава е преминал през психотест. Миналата година отново го е издържал.

"Личностна криза у бащата вероятно го е подтикнала да убие себе си и семейството си", коментира пред bTV психологът към МВР-Пловдив Данко Йорданов.Пусни видео
 
По думите му все още се работи по веществените доказателства от мястото на трагедията затова и информацията е малко. „Причините не са ясни още – може да са от финансов, семеен, здравословен, междуличностен характер”, добави експертът.

Вижте снимки от мястото на трагедията


Колко често да се провежда психотест на военните - Анкета