Пияният мъж, който е от Димитровград, е бил намерен в района на Централна гара от случайно преминаващи граждани, които са сигнализирали на телефон 112.

На място е изпратен екип на Центъра за спешна помощ, който е транспортирал мъжа към Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги". По време на свалянето му от линейката обаче, "пациентът" започнал да буйства, извадил нож от раницата си и порязал по ръката лекарят от спешния център, съобщиха от лечебното заведение.

От Спешна помощ допълниха, че пострадалият им колега е прегледан и превързан. Бита му е инжекция против тетанус и в момента отново е на работа.

Пияният мъж пък е задържан във Второ РПУ в Пловдив за нанасяне на лека телесна повреда.

На 21 януари м.г. началникът на Клиниката по реанимация в столичната УМБАЛ "Света Анна" д-р Димитър Николаков бе нападнат и бит от 29-годишен мъж. Нападателят бе задържан, но е пуснат под гаранция от 300 лв.

Тогава вътрешният министър Веселин Вучков призова за нападения над лекари да има осъдителни присъди и отчете, че "МВР взема много енергични мерки срещу наистина превърналата се в епидемия тенденция за нападения срещу лекари".

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.