Сигналът е подаден на тел. 112 около 14.20 ч., съобщиха от пожарната в Перник.

Пострадали са шлосерът Иван Симеонов Стефанов и електропещарят Бойко Троянов Борисов. Те са транспортирани в "Пирогов". И двамата са в противошокова зала, в крайно тежко състояние, с опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение. Единият от пострадалите е с около 70 процента изгаряния.

Аварията в "Стомана Индъстри" вероятно е станала заради счупен воден панел. От навлизането на водата се е получила експлозия на капака на трета пещ, уточни за БТА Антон Петров - представител на "Виохалко" за България.

По думите му това е станало при температура 1600 градуса, металът е бил разтопен, което според него отхвърля версията за снаряд, попаднал в пещта.

Няма човешка грешка, това е нелеп производствен инцидент, заявиха от предприятието.

В "Стомана" има частна противопожарна служба, която първа е реагирала при инцидента. След това са пристигнали екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Трета пещ е спряна, няма опасност за работниците в цеха, увериха от дружеството. На мястото на инцидента са представители на полицията, Инспекцията по труда и други контролни органи.

Пострадалите работници са застраховани и осигурени за всички осигурителни случаи.