Досегашните членове на Съвета на директорите - д-р Константин Желев Димов, д-р Атанас Живков Кацаров и проф. д-р Стоян Георгиев Миланов са сменени, с което се прекратяват техните правомощия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Със същото решение на служебния министър Илко Семерджиев се определя нов състав на Съвета на директорите - Асен Георгиев Балтов, Емил Рашков Доросиев, Стоян Георгиев Миланов, Людмил Николов Джунков и Илиян Панайотов Кършев.

В решението се посочва още, че новият състав трябва да определи за изпълнителен директор на лечебното заведение проф. д-р Асен Георгиев Балтов.

Проф. д-р Стоян Миланов незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и като национален консултант по спешна медицина.

Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки“, коментира министърът на здравеопазването Илко Семерджиев.

Проф. Миланов е изразил благодарност към всички, с които е работил в болницата през последните 4 години. Той е призовал към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране, допълват от МЗ.

Болница „Пирогов“ е №1 по задлъжнялост сред всички болници, чийто едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.

Към 31 октомври 2015 година размерът на задълженията, натрупани от „Пирогов“, бяха 23 986 000 лева. Година по-късно, към 31.10.2016 година, дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 824 000 лева.

С увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист, а от днес и с финансист, се надяваме да се подобри управлението, здравните и финансовите показатели на „Пирогов“, добави Илко Семерджиев.

Това е втората подадена оставка от директора на "Пирогов" за последните две години. През февруари 2015 г. Стоян Миланов поиска да се оттегли, като обясни, че депозирането на оставката му е личен морален акт, продиктуван от "невъзможността при сегашната ситуация болницата да функционира по начина, по който аз искам".
Тогава обаче оставката му не бе приета от здравния министър д-р Петър Москов и напрежението в "Пирогов" бе туширано.